Лятна любов

Милена Златкова
Снимка: TV7

Милена Златкова

Лято е и в "Нещата от живота" дойде време и за лятната любов...

Дали е по-различна от зимната е едно. А дали зад това определение не стои благ опит да си измием ръцете и да се измъкнем от обясненията за "едната нощ" и въпросът "защо" ?

Хормони, феромони, желанието да не сме сами. Копнежът да сме желани и прегръщани вкарва ли ни в един филм, който няма пряка връзка с реалността? Колко от нас казват, че ползват презервативи и колко реално го правят?

Дали сме в разгара на нова сексуална революция или казваме, че "повече нямам нужда от това, пораснах".  Ранно сексуално образование, самота, заместители и... просто забавление.  По темата гост беше Борис Фурнаджиев - собственик на верига секс магазини, инициатор на различни ограмотяващи акции за учениците.

Един американски антрополог смята, че женската сексуалност изобщо не е достатъчно изследвана и жените, които открито говорят за нея, обикновено са осъждани.Те се притесняват дори пред себе си да признаят, че и те, както мъжете, могат да се интересуват само от секс.

Ето защо след секса за една нощ се опитват да влязат в играта "Аз не съм такава" и се стараят да романизират случилото се.
Женската сексуалност се изследва всеки ден от милиони жени по света чрез секс и разговори за него.  Жените все повече и все по-свободно говорят за секс.

Какво ни тласка към този с нищо необвързващ ни секс за един път?

В основата на това лежат чисто психологически причини, независимо от факта, че на пръв поглед сексът за една нощ е изграден само от клетките на нагона. Преди вие да си легнете с някого в леглото за една нощ, там отдавна са се настанили личната ви хармония или дисхармония. Комплекси.

Болка. Начин да се докажете. Жените, както и мъжете, държат постоянно да получават от околните непрекъснати потвърждения за своята привлекателност, сексуалност и неповторимост. Причината, поради която хората прибягват до секса за една нощ, е дълбокото желание да се харесат. Сексът е един от приятните начини, по които много представители и на двата пола търсят потвърждение на своите качества.

По един сложен и дори необясним механизъм чрез увереността си в леглото те искат да опровергаят неувереността си или пък да потвърдят увереността си в други житейски поприща. В неговата основа лежи копнежът да установим , че сме желани и обичани.

Статистическите изследвания показват, че въпреки огромните информативни кампании за правилната употреба на презервативите няма и 2% спазващи тези правила. Каква е причината? Просто липсата на желание или лошо организирани кампании? 3,62% от младите хора и от двата пола въобще не използват презервативи. Смятат, че на тях не може да се случи.

Според господин Фурнаджиев има и един сериозен проблем - младите масово имат ниска сексуална култура. Според статистиката 62% от момичетата и момчетата у нас не използват презервативи. Масово те нямат идея какви болести се предават по полов път и как могат да се предпазят от нежелана бременност.

Причината, според госта ми, е фактът, че няма достатъчно образователни кампании, насочени към младежите, които да обяснят на техния език какви опасности ги грозят. Освен това сексът все още е тема табу в семейството, колкото и да ни се иска да вярваме, че сме си взели поука от едно време с мама и татко.

Различни информационни брошури с картинки, информация, поднесена по лек и забавен начин и... вниманието на шестокласниците е приковано. Както и опитът от редица европейски кампании, който сочи, че когато студенти ограмотяват  ученици, резултатите са повече от впечатляващи... близка възраст, сходен мироглед.

Ръстът на продажбите в секс магазините е показателен за това, че сексуалната енергия на българите нараства неимоверно през лятото. Факт е, че лубрикантите и еротичното бельо се харчат като топъл хляб. Това обаче не засяга само необвързаните, а напротив - двойките, които искат страст и разнообразие помежду си. И отново по-смелите са дамите. Те са основните купувачи на "тръпка за вкъщи". И не, вибраторът не замества мъжа. Точно, както мастурбацията не замества секса.

Казват, че самотата е нещастие... Дали понеже сме свикнали да гледаме сълзливи филми, в които героините се надпреварват да давят депресия, самота и сексуална неудовлетвореност в сълзи и често алкохол, в нашето човешко подсъзнание се е загнездила мисълта, че няма нищо по-щастливо от това да споделяме живота си с някого. С някого. Не, с когото и да е.

Помня "Мъжът и жената интимно". Мнозина от Вас също помнят тази книга. С текста. И картинките. Помня, че бях глупава до безобразие. Докато разбера, че да ме желаят е едно, а да са влюбени и да искат мен самата... мина време. И да, лъгала съм себе си.

Но не съжалявам, защото цинична и преднамерен консуматор не съм била никога. По-почтен мотив от любовта не знам. Зная, че като родител се старая да покажа и обясня за интимното по нормалния начин, без птички и пчелички, а с точните имена. И най-важното - че любовта не е акробатика някаква, а чувство. Имам син и поне това дължа на жените. Уважение.

До тук със страстите, любовта и въпросите. Ако имате идеи - очаквам ги в сайта на tv7.bg и на страницата на "Нещата от живота" във фейсбук.

Пишете на Милена на edna@netinfocompany.bg!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти