Летните вируси са в стихията си: как да предпазите детето

лято грип вирус болест дете деца болка
Снимка: iStock

Спомняте ли си онези моменти, когато ви се струва, че живеете в тоалетната? Е, сега може пак да ви сполети това „щастие“, в момента върлуват вируси, които засягат храносмилателната система. Повръщане, разстройство, температура, в комбинация или само някое от тях, признаците са ясни на всички. В сезона на почивките става струпване на много хора (особено деца), високите температури потискат имунната система, хранителните продукти бързо се развалят в жегите и вирусите лесно атакуват.

Възрастните се справят сравнително леко с инфекцията, но при децата не е така. Те бързо се обезводняват, трудно приемат лекарства, отказват течности, когато им е лошо. Признаци на обезводняване са отпуснато дете, суха кожа и лигавици, намалено количество урина, ацетонов дъх от устата. При тези оплаквания не чакайте, особено ако детето е много малко. То трябва да постъпи в болница, където се хидратира венозно чрез системи. Затова когато потегляте на почивка с деца, заредете добре аптечката със свещички против повръщане, средства против разстройство, лекарства за понижаване на температура, рехидратиращи средства.

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Как да помогнем на болното дете?

Първото нещо, което трябва да направите при повръщане е да поставите свещичка в ануса на детето, лекарството през устата най-вероятно ще бъде повърнато. Изчакайте 30-40 минути да се успокои стомаха и чак след това предложете течности. Най-подходящи са чай (без мед), може и студен от бутилка, сок от компот, разгазирана кока-кола, глюкоза от банка. Течностите се дават на често по малко. Не е необходимо болното дете да гладува, предложете сухар, печена филийка със сирене, обикновени бисквити, солети, варени картофи, макаронени изделия без масло, супа от картофи, моркови, ориз без мазнина със сол. Ако детето е гладно, нека си хапва, ако не иска, не го насилвайте. Но да приема течности е задължително.

Ако повръщането е многократно и вероятността от обезводняване нараства, дайте рехидратиращи разтвори ORS 200 или прахчета, които се разтварят във вода. Те съдържат електролити, които възстановяват електролитния баланс и детето бързо оздравява. За бебетата са подходящи лечебните храни, които се купуват от аптеката – Лечебна Хумана или Милупа (приготвят се като мляко или като каша), безлактозно мляко, оризова каша, пюре от моркови.

семейство бебе
Снимка: Thinkstock

При разстройство оставете детето на диета, без сладки и груби храни (боб, грах, зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб). Сладките храни предизвикват ферментация в червата и разстройството се усложнява, грубите храни дразнят червата и увеличават перисталтиката. Може да се хапват супи, печено крехко месо, пиле с ориз. Ако детето се изходи само 1-2 пъти, диетата е достатъчна, но ако изхожданията са повече с рядка, водниста консистенция, дайте прахчета против диария и рехидратиращи средства.

Вирусите се разпространяват по въздуха и чрез предметите, затова профилактиката е много трудна. Мийте често ръцете и дръжте детето далеч от болни хора, не купувайте храни от открити сергии. Най-ефективна е профилактиката с ваксина против ротавируси (най-честите причинители), но тя се поставя само на бебетата до 6-месечна възраст.

дете деца дезинфекция дезинфектант миркоби вирус бактерии
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти