Летните неприятности, наречени отит на плувеца

Летните неприятности, наречени отит на плувеца
Снимка: iStock

Често след приятни емоции край басейни и морета децата ни сюрпризират със силни болки в ушите. Възрастните също не са пощадени, особено тези с отслабен имунитет при хронични заболявания, като диабет например.

Заболяването на ушите след престой във вода е известно като отит на плувеца. Самата вода не е виновна. Когато е чиста, тя се изпарява и не създава проблеми. Виновниците са други...

В замърсената вода има безброй микрооргонизми, които могат да причинят инфекция. Попадайки в ухото, те намират идеална среда за развитие - топлина и влага. А те са любими и на гъбичките. Няколко часа след като мръсната вода е попаднала в ухото, започва сърбеж, дразнене, заглъхване на ухото и болка. Това са признаци на възпаление на външния слухов проход, или отит на плувеца. Най-опасни са застоялите води в басейни, езера. В морето водата е в постоянно движение, обновява се и се самопочиства, така опасността намалява.

д
Снимка: iStock

Хлорът и другите дезинфектанти увреждат кожата и намаляват нейния локален имунитет. Възможно е и да причинят микролезии, които улесняват проникването на микроорганизми и последващо възпаление.

Възрастта е друг предразполагащ фактор. Най-уязвими са децата. От една страна те трудно се контролират (опитайте се да извадите детето от водата), от друга - тяхната имунна система е незряла, кожата е много нежна и уязвима. Често страдат от атопичен дерматит и други алергични болести, които допълнително улесняват инфектирането на ушния канал.

д
Снимка: iStock

Колкото и странно да звучи, почистването на ушната кал благоприятства навлизане на инфекция в ушния канал. Ушната кал има защитна функция, тя пази ухото от замърсяване и инфектиране. В този смисъл е полезна, затова специалистите препоръчват тя да не се чисти с клечки за уши, а само с мека кърпичка отвън, само видимата част на ушната кал. При честото почистване, особено ако то е агресивно, ушният канал се наранява и става податлив на инфекции. А самата ушна кал се набутва още по-навътре с клечката.

Когато неприятностите с ушите започнат, обикновено се правят опити за почистване на ухото. Клечки за уши, фиби и какви ли не предмети влизат в употреба, само и само да намалее заглъхването и сърбежът. Слуховият канал е нежен и твърдите предмети могат да го увредят, инфекцията прониква още по-дълбоко.

д
Снимка: iStock

При неприятности с ушите след къпане във водни басейни, не се самолекувайте. Обърнете се към лекар, който ще предпише локално лечение с кремове или капки, съобразно вида на възпалението. Използват се антибиотични, кортикостероидни или противогъбични средства. При силни болки се прилагат болкоуспокояващи капки локално, както и ибупрофен или парацетамол през устата.

д
Снимка: iStock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти