Лесна любов?! Такова животно няма!

Лесна любов?! Такова животно няма!
Снимка: Weheartit

Любовта, дори когато се случва от пръв поглед или след десет години от него, е всичко друго, но не лесно чувство, преживяване, изживяване, съвместност или несъвместимост.

Колкото човек по земята, толкоз определения за любовта и всяко от вярно, по-вярно в различните отрязъци на живота ти. И за различните ти любови. Любовта е една и всеобхватна, но за всеки си е отделна и различна от другите. Няма универсалност.

Аз не обичам по един и същи начин с която и да било от приятелките ми, дето си споделяме момичешки и женски тайни.

Нито мен ме обичат по един и същи начин с когото и да било от приятелите ми, с които си споделяме кое как и защо от момчешка и мъжка гледна точка. И печалите винаги са повече от възторзите.

Възторзите са в началото. Дори когато началото е трудно – ти си захапал джама, както се казва, а ответ – отникъде взорът не види. Очите, които искаш да паднат томително в твоите, гледат в съвсем друга посока. Обаче любовта ти дава криле и надежда. Сладката мъка на несподелеността, милиони стихове са се родили от нея и още милиарди ще се раждат тепърва.

Да не говорим за стремления и покоряване на различни висоти, та да те забележат и оценят. Не е лесно. Но това е красивата част.

Защото ако мечтаната любов се сбъдне, току-виж се оказала не тази, която си си представял. Което важи и за сбъдналата се от пръв поглед. Няма гаранции в чувствата.

Снимка: Weheartit

Да, бе, любовта е море и мълчание под звездите, ама след това те блъсва прибоят на делника и виждаш звезди посред бял ден от крясъка на какво трябва и какво не бива. Да си поделяш легло, хляб и целувки е прекрасно, ама трябва да имаш легло и хляб първо. Ще живеем във колибка, ще си пържим прясна рибка, ама нали пък колибката да стъкмите, пък да се научи единият да лови рибката, пък другият да я пържи, да не стигаме до подробности пък кой после ще измие тигана.

Тези неща нямат значение? Може. Леле как е пазарувал един мъж, леле с какво вдъхновение съм му пържила тиквички, леле как е целувал пръстчетата ми, дето са му забъркали с най-голямата си обич кекс с едно яйце!

Олеле как ме е разстрелвал всеки ден от вратата с въпроса: „Какво има за ядене”, с намръщеното „Това вече съм го ял” и с какво презрително олимпийско спокойствие съм процеждала „Носи всеки ден пържоли, няма проблем да ти ги хвърля на скарата, ако купиш и скара, разбира се”! Първото беше сладостно увлечение, второто – нерадостно съжителство. Не беше нито лесна, нито трудна, нито любов.

Снимка: Weheartit

Едно време, влюбена първосигнално, с телешки възторг се опиянявах от фразата „Истинската любов никога не протича гладко”. Намирах в нея несъществуващо доказателство, че съм толкова много обичана, колкото аз обичах, та затова ту се карахме, ту се сдобрявахме, ту се вкопчвахме един в друг, ту си обръщахме гръб, ту се кълняхме, че ще се обичаме вечно, ту се проклинахме, че изобщо сме се срещнали.

Голяма проклетия беше. Ама хубава като си я спомням. В интерес на истината, никога не съм се влюбвала от пръв поглед. Ставал ми е интересен някой, но то е било привличане на вниманието, отбелязване наум, че от този храст може да изскочи заек, оттам нататък – каквото сабя покаже. Влюбвала съм се в човек, когото познавам от години, но никога не съм го поглеждала с очите на жена.

Снимка: Weheartit

Влюбвала съм се в мъж, когото съм видяла преди три дни и на четвъртия вече съм била готова да тръгна с него накрай света. Но чак на четвъртия, когато той е преобърнал този свят, заради мен. Влюбването е лесно, любовта не. Любовта е продължителен отрязък от време, понякога цял живот. А животът е лесен само в песните. А песните са най-кратката музикална форма. А да пееш една и съща песен непрекъснато, дотяга. И на теб, и на слушащия. Хеле пък ако я пееш фалшиво.

Снимка: Weheartit

Любовта е по-скоро Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на Нибелунга”. Започваш с „Рейнско злато”, когато изгревът на новото чувство позлатява с небесна светлина света ти, минаваш през „Валкюра” и „Зигфрид” с всичките перипетии на Зигфрид и Брунхилда и съответно всичките ревности, магии, тегоби, страсти и външни намеси, та стигаш до „Залезът на боговете”, тоест до финала. На любовта или на живота си. Понякога те съвпадат. Чисто биологически. Само че Вагнер, колкото и да е гениален, е най-трудният композитор. Ето така трудна е и любовта в житейския си маратон. Далеч не всеки двама души я могат.

Лесната любов е на магистралата. Но ако това е Любов…

Снимка: Weheartit

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти