Легенди за любовта 2

Симеон Колев Симо
Снимка: Личен архив

Очарован от внимaнието към историята на баба и дядо (тя бе посочена от много читатели като статия " най" в  едно от предизвикателствата в играта на Edna.bg - бел. ред.), публикувана тук неотдавна, реших да споделя късмета, който имам с познаването на още две истински случки от живота, които няма да оставят никого равнодушен.

Една американска история

През 1951 година Америка е във война със Северна Корея, защото freedom is not free (от англ. - свободата не е безплатна, бел. ред.). По време на един бляскав офицерски бал във Вашингтон, един млад лейтенант се готви да замине за Корея като инструктор на пилотите от ВВС пилотиращи новите изтребители F-84. Франк Стюард.

На същото парти с другите офицери се разминава една млада и богата красавица от Санта Фе, Ню Мексико. Керъл Конри. Единствено дете на супер богаташи, Керъл два пъти е била на корицата на списание "Сватби и погребения" с въпроса – "Кой ще вземе тази жена-мечта?". Каква е Керъл? Оправна, ерудирана, интелигентна и обаятелна. Никога не е работила, но на 12 е можела да кара пикапа в ранчото им и да го ремонтира, ако нещо му се развали.

На 12. Аз на 12 се опитвах да прочета "Тримата мускетари"....

Франк е завършил военно-морската академия в Анаполис. После отива във военно-въздушните сили, иначе има и инженерно образование и е специалист по атомни оръжия. Извън безупречното си образование и военна кариера, той е безупречен и във всичко останало.

Този бал среща Керъл и Франк. Те танцуват и се откриват един за друг. Той ѝ казва, че заминава за Корея и я пита дали ще го изчака. Много ясно, че ще го изчака, защото понякога късметът съвсем осъзнато да си сигурен, че си срещнал половинката в живота си, е очевиден. Чака го. Той се връща след няколко месеца жив и здрав. Временно служи във военно-въздушна база за обучение на млади пилоти на транспортни самолети.

Една от машините, на които се обучават тези пилоти, е P-51 Mustang. Франк се качва на един от тези самолети и излита към Санта Фе. Всеки път, когато гледам края на "Вечно млад" с Мел Гибсън, когато каца в двора на фара, където е неговата любима, си представям, че нещо подобно се е случило и в Санта Фе. Керъл разбира, че нещо ще се случи, още преди Франк да се появи, когато вижда две коли на вонна полиция, които идват в имота ѝ.

Военните са знаели за забележителната любовна история на Франк и "открадвайки" самолет от базата си, те знаят на къде е тръгнал. И чакат. Когато Франк каца в полето около къщата на Керъл, военните полицаи изчакват той да ѝ направи предложение, тя да приеме, да се прегърнат и го прибират в една от колите. Разбира се, че за него има последствия, защото в армията обикновено не гледат с добро око, ако си решил просто да вземеш някой от самолетите им, за да си свършиш някоя работа. Дори и най-романтичната. Но понеже Франк е бил доста популярен, отдаден на армията и заслужил уважение – последствията не са, чак толкова драстични.

След като веднъж Керъл изчаква няколко месеца война, а после и кратко време арест, двамата са неразделни. Като военна съпруга, тя се премества на девет места за десет години. Франк става съветник на Кенеди по въпросите на ядрената безопасност, после и на Клинтън по време на първия му мандат.

Всеки път, когато вижда нещо, чиято красота му спира дъха, Франк има навика да казва, че това е второто най-хубаво нещо, което е виждал в живота си. Първото е Керъл. Те пътуват често, но рядко пъти заедно, защото той обича да пътува сам и не обича да му е особено луксозно, докато Керъл обича да пътува с група и всичко да е организирано и уредено. Имат трима сина и 8 внуци.

 Франк умря преди десет години. На погребението му в гробището Арлингтън, част от почестите, които се полагат на заслужил полковник от армията, са да преминат изтребители над гроба по време на церемонията.

Когато преминават, Керъл казва с усмивка и през сълзи – "Трябва да тръгвам, защото Франк сигурно вече е кацнал пред къщата и не искам да го приберат, преди да ми е казал нещо важно."

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти