Кучка или примадона?

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Срещам случайно една журналистка, работеща за дамско издание. Аз не знам, че изданието все още съществува, а тя ме пита къде съм се изгубила. От поне 5-6 години не била чувала нищо за мен. Сигурно и повече. Много ми е приятна жената. Неведнъж сме говорили надълго и широко. Тогава, когато трябваше да разказвам коя съм, от къде идвам и защо. Не, че съм знаела със сигурност.

В крайна сметка - тя ме помни с добри чувства, и аз нея.

Описах й накратко какво правя - детски книги, албуми с детски песни, нов мой албум, проектът ми Тананикаща йога с музика за деца, практиките ми за канал за йога и красота, студиото ми за солни инхалации и йога…

Учуди се колко много неща са се случили от последната ни среща, а тя не е знае за тях. 

Оказа се, че децата й отдавна са пораснали и няма приятелки с малки деца (как да чуе за проектите ми с деца), не гледа никаква телевизия (та камо ли канал за спорт). Получава новините за писателите и новите им книги най-вече от издателства (а аз издавам детските си книги сама). Не сме приятели във Фейсбук. Новините за певците научава от личните им пр-и или музикалните им издателства (а новият ми албум също издавам сама и се продава само чрез Фейсбук и йога студиа). Не съм се развеждала, и не съм била корица на жълт вестник. Не съм се забърквала в скандали. И с две думи наистина няма откъде какво да чуе за мен.

Покани ме на интервю. А дали имаше какво да напише?

Отдавна в повечето издания и предавания поставят акцента върху личния живот, а не върху творчеството.

Когато искаш да говориш само за това какво си направил, се счита за реклама и трябва да измислиш какво ново да кажеш за себе си, за да отразят и работата ти. И май са свикнали жените (не само певици и писателки) да живеят по-интересен живот. С чести промени на семейния статус и колкото по-показни, открити и скандални - толкова по-популярни.

Ако да правиш по една песен годишно и после дванадесет месеца да говориш за нея. е доказано успешна формула – за мен е скучно занимание. И предпочитам да ме познават само хората, които са „скучни“ като мен, но с които имаме общи интереси.

Друг избор е дори да не живееш интересно, но песните ти да провокират с текстовете си, а клиповете да показват отличната ти физическа форма, перфектния грим и коафьор, и вкус на стилиста ти. Или пък книгата ти да е достойна за номинация „най-скандален роман“.

И както казва Ерика Джонг в нейно писмо към Силвия Плат във връзка с жените писателки

„…Няма как да си публична личност като жена, без да те смятат за кучка, за курва или за примадона“.

Това е било преди около 60 години. Дали нещо се е изменило оттогава?

Аз не искам да съм такава. И не ми е важно дали има какво да напишат за мен, ако няма какво да кажа, или кого да накарам да се усмихне.  

Достатъчно ми е да изненадвам себе си и близките ми, защото животът е интересен тогава, когато имаш какво да очакваш и даваш, и когато умееш да накараш и близките ти винаги да има какво да очакват!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти