Красивата украинка, която покори Холивуд

Мила Кунис
Снимка: Getty

Американската мечта се е превърнала толкова клиширан израз във всички сфери на живота, включително и в киното. Десетки филми говорят за американската мечта, за нейни преобърнати версии, говорят за нея на най-повърхностно и плитко ниво. Изразът буквално е изцеден от реалното си значение.

А реално значение зад тези две думи има; примери за това също има. И в Холивуд вероятно няма по-добър реален пример за сбъдване на американската мечта от кариерата на Мила Кунис.

Милена Марковна Кунис е родена през 1983 година на територията на бившия Съветски съюз, която съответства на днешна Украйна. Родителите ѝ напускат държавата в разпад при първата отворила се възможност, през 1991-ва, когато Горбачов срутва „желязната завеса“.

По думите на самата актриса, родителите ѝ са имали добро образование и добре платена работа. Единствената причина да се преселят в Съединените щати е била, че не се виждали в Украйна перспектива за развитие пред малката Милена и брат ѝ Михаел. Но пълната промяна не се отразила никак добре на 7-годишното момиче.

Кунис започва кандидатстуденстката си разработка за влизане в Университета на Калифорния в Лос Анджелис с думите „Представете си какво е да си сляп и глух на възраст от 7 години“. С тези думи тя визира себе си на тази възраст – тогава тя не знае английски език, не разбира хората около себе си, не разбира културата и плаче всеки ден.

За щастие, бъдещата филмова звезда научава езика на американците, започва уроци по актьорско майсторство още на 9 години и бързо напипва пулса на американската попкултура. През 90-те години тя участва в редица телевизионни сериали и реклами, както и в няколко по-известни филми. Именно Кунис играе по-младата версия на главната героиня Джия Каранги, изиграна като по-възрастна от Анджелина Джоли в едноименния биографичен филм за живота на топмодела.

Мила Кунис
Снимка: Getty

Лентата излиза през 1998 година и очевидно представлява страхотно признание за физическата красота на Кунис още на 15-годишна възраст. Но само година по-късно младата актриса показва, че всякакво его ѝ е чуждо, като приема гласовата роля на Мег Грифин в анимационния сериал Family Guy на Сет МакФарлан.

Мег е грозноватата, очилата дъщеря в налудничавото семейство, представено в сериала, който продължава и до днес. Баща ѝ Питър постоянно ѝ повтаря да млъкне, момчетата не я харесват особено, а и тя самата е доста антисоциална.

Кунис твърди, че и до наши дни нещото, което хората на улицата ѝ подвикват най-често, е ‘Shut up, Meg!’. Създателят на анимацията и озвучител на главните роли Сет МакФарлан подчертава колко е бил привлечен от автентичността във вокалното представяне на младата актриса и от идеята 15-годишно момиче да озвучава 15-годишна героиня, което всъщност много рядко се случва в анимациите.

Мила Кунис
Снимка: Getty

Ролята на Мег прави Кунис разпознаваема колкото за своята физическа красота, толкова и за гласа си. Актьорската ѝ кариера в началото на хилядолетието всъщност буксува доста и само регулярните участия във Family Guy ѝ помагат да се издържа без проблеми. Самата Мила си спомня със срам за главната си роля в „Американски психар 2“, широко считан за един от най-лошите филми за всички времена.

Едва през 2008 година Кунис отново участва в широко одобрен филм, и то в ключова роля. Лентата е Forgetting Sarah Marshall, необяснимо преведена от българските филмови дистрибутори като „Прелъстен и изоставен“. Критиците приемат с похвали енергичното ѝ представяне и точното ѝ комично произношение на репликите, очевидно усвоено по време на работата ѝ по Family Guy.

Мила Кунис
Снимка: Universal Pictures

Две години по-късно популярността на актрисата експлодира с ролите ѝ в екшъна „Книгата на Илай“ с живите легенди Дензъл Уошингтън и Гари Олдман, и в драмата на режисьора Дарън Аронофски „Черен лебед“. Кунис олицетворява невинността и желанието за свобода в първия от двата филма, докато представянето ѝ във втория е изтъкано от мрак, остроумие и сексуална самоувереност. По този начин 2010 година най-сетне показва на света артистичния диапазон на красивата украинка.

Ролята в „Черен лебед“ коства на Мила разместено рамо и скъсано сухожилие, които тя претърпява по време на балетните сцени със звездата на филма Натали Портман. Лентата получава пет номинации за „Оскар“, а Кунис е номинирана за „Златен глобус“ за поддържаща женска роля.

Мила Кунис
Снимка: Twentieth Century Fox Film Corporation

Оттогава насам актрисата редува касови комедии като „Приятелю, Тед“ на Сет МакФарлан с женски филми и фантастични екшъни като „Оз, великият и могъщият“ и „Пътят на Юпитер“. През последните няколко години Кунис намали актьорските си ангажименти поради раждането на двете ѝ деца от звездния ѝ брак с Аштън Къчър. Затова и от 2015 година насам тя не се е снимала в нито една продукция, която да я отведе извън Лос Анджелис и респективно далеч от децата ѝ.

Тази седмица по кината у нас тръгва дамската комедия „Бивш под прикритие“, в която Мила и първокласната комедиантка Кейт МакКинън ще пародират шпионския жанр и филмите за Джеймс Бонд. Надали някой се съмнява, че лентата ще възпроизведе много смях по киносалоните въз основа на химията между страхотните главни изпълнителки.

Мила Кунис
Снимка: Getty

С този момент завършва и приказната история на Мила Кунис дотук. Когато майчинските ѝ задължения понамалеят, можем само да се надяваме, че ще се завърне по-активно към актьорската професия и ще продължи да дарява света не само с чар, но и с доказаните си актьорски дарби, все още недооценени подобаващо. А дотогава ще продължава да ни служи за живо напомняне какво е американската мечта и защо е още жива въпреки клишетата.

Прочетете още от Георги Петров: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти