Козунакът: вкусен и понякога опасен

козунак
Снимка: Istock

Късметлии са онези, които могат да се насладят на прекрасния аромат на домашен, топъл, вкусен козунак. Приготвен от пресни яйца, домашно мляко, дъхаво масълце или друга мазнина, захар, ванилия, лимонена коричка… Всички останали купуваме готов от магазина, също докаран на вкус и мирис, на всичко отгоре доста издръжлив във времето. С една дума стандартен полуфабрикат, който няма нищо общо с истинския козунак.

И това личи от съдържанието на продукта: брашно /единственото истинско нещо/, сухо мляко, яйчен прах, мазнина, доста „подобрители“, изкуствен подсладител /синтетична, химическа субстанция/. Последният се предпочита от производителите защото е много по-евтин от захарта, а е 30 пъти по-сладък от нея, тоест нужно е сравнително малко количество. Точно той е една от най-вредните съставки в евтините козунаци.

козунак
Снимка: Istock

Вредата на синтетичния подсладител върху организма е доказана отдавна. Панкреасът получава сигнали, че в тялото постъпва нещо сладко и той започва да произвежда инсулин, за да регулира кръвната захар. Но истински захари, на които инсулинът да реагира няма, той не разпознава тези изкуствени подсладители и нивото му в кръвта остава високо. Резултатите от високото ниво на инсулина са: повишен апетит до „вълчи“; повишен апетит особено към сладка и мазна /калорийна/ храна; небалансирано ниво на кръвната захар. Ето основата на народната мъдрост „гладен и дебел“. Това се получава при системна злоупотреба с изкуствени подсладители, които са в изобилие в безалкохолните напитки, сокове в кутии, много от сладкишите и други сладкарски изделия.

Другата опасност при козунаците са оцветителите, консервантите, антиоксидантите и многото Е-та които се прилагат за по-голяма трайност, вкус, за добър цвят и търговски вид. Те могат да предизвикат алергии, храносмилателни разстройства, кожни обриви, свrъхвъзбудимост, особено при децата.

козунак
Снимка: Istock

Разбира се, няма как да минем без козунак по празниците. Но нека не забравяме, че той е един доста калоричен продукт  - 400 калории на 100 грама, който трябва да се консумира с мярка. И да внимаваме с качеството! Няма как козунак за 1 лв. да е приготвен от натурални, качествени продукти. Ако искате качество, купете си от по-скъпите. По-добре по-малко количество, но сигурен продукт. Така ще пощадите и здравето си, и фигурата си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти