Ковид, грип или друг вирус: как да познаем от какво боледува детето и с какво да го лекуваме?

дете грип болно
Снимка: iStock

Колкото и да сме недоволни от досадните противоепидемични мерки при ковид пандемията, в тях има и едно хубаво нещо - през изминалата година нямаше грип. Дистанцията, маските, засилената хигиена и РНК ваксините спряха разпространението на грипните вируси, които при епидемия засягат около 10% от възрастните и 20-30% от децата.

При грип децата са най-уязвими - тяхната имунна система е незряла, повечето от малките никога не са се срещали с този вирус, те много лесно се разболяват в детските колективи поради близкия си контакт, много от тях са неправилно хранени, с наднормено тегло, незакалени.

дете грип болно
Снимка: iStock

Ковид, грип или друг вирус, как да познаем от какво боледува детето?

Повечето вирусни инфекции имат сходна симптоматика и често е трудно да се разграничат.  Не че има съществено значение за лечението и протичането на инфекцията. За прецизните родители в аптечната мрежа има комбинирани тестове за грип и ковид.

Най-характерно за грипа е бързото начало. При пълно здраве, без никакви предупредителни симптоми изведнъж, в рамките на час-два здравословното състояние рязко се влошава - температурата става много висока - 39-40 градуса, болят всички мускули и стави, човек се чувства безсилен, като „сгазен от валяк”. Главоболието е почти задължително, особено в областта на очите. Чест спътник са и болките в гърлото, втрисането, хремата и кашлицата. Оплакванията продължават 3-7 дни и постепенно отшумяват.

Как се лекува?

Стара истина е, че грипът, както и другите вирусни инфекции, трудно се лекуват, най-малкото с антибиотици. Тяхното приложение е уместно едва след петия ден, ако състоянието на болния се влошава и се докаже бактериална инфекция. Грипавият задължително трябва да остане на легло, а лечението е симптоматично, за облекчаване на състоянието му. Дават се лекарства за смъкване на температурата, за отпушване на носа, таблетки и спрейове за гърло, против кашлица и т.н. Удачни са комбинираните препарати, които едновременно повлияват тези симптоми.

Течностите са задължителни, децата лесно се обезводняват от високата температура. Не се харчете за изкуствени витамини, има достатъчно плодове (цели, фреш, настъргани), които са богат източник на витамини. Билковите чайове, мед, прополис, хомеопатични средства подпомагат оздравителния процес. В повечето случаи, както при всяка вирусна инфекция, организмът сам се справя, но да не забравяме, че грипът е по-тежък от т.нар. настинки, както хората наричат вирусните инфекции. Затова противовирусните препарати се използват по-често при грип, особено при деца с хронични заболявания, имунен дефицит, често боледуващи и с усложнения.

Специфичното лечение на грипа е с озелтамивир (тамифлу). Малките деца, особено кърмачетата, задължително се водят на лекар, при тях състоянието се променя за часове. Най-честите усложнения на грипа при децата са възпаление на ушите, бронхити, пневмонии.

дете грип болно
Снимка: iStock

Как да се предпазим?

Най-сигурната защита от грипа е избягването на срещите с него. Затова болните трябва да си останат вкъщи, за да не разнасят заразата. Ако имате възможност, оставете детето вкъщи, това важи особено при децата с хронични заболявания и алергичните, те лесно се разболяват и са склонни към усложнения.

Обърнете внимание на храненето на детето и на цялото семейство – ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, риба, мед, чай, лук и чесън укрепват имунната система. Проветрявайте често стаята на детето, за да бъде въздухът чист и влажен. Профилактично и при контакт с болни дайте на детето някое от многобройните средства за стимулиране на имунната система. 

В аптеките се предлагат много имуномодулатори на билкова основа – g, черен бъз, билката котешки нокът, кръвен здравец и др. Добре действат на имунната система и пчелното млечице и пчелният клей, рибеното масло, пробиотиците, имуноглюканите.

Единственият сигурен начин за предпазване е ваксината против грип. Имайте предвид, че антитела се изработват 2-3 седмици след поставянето на ваксината.

ехинацея
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти