Котешка дилема: за или против сухата храна?

котка животно
Снимка: iStock

Д-р Цветана Драганова

Една от „градските легенди“, които доста често чувам, е, че за котките е вредно да се хранят със суха храна, защото тя или той може да започне да пишка трудно или да се запуши напълно. Но дали това наистина е вярно?

Проблемите с долния уринарен тракт при мяукащите ни любимци са много често срещани. Това се дължи до голяма степен на факта, че те никак на обичат да пият вода.

котка
Снимка: Istock

Еволюирали са от пустинни животни, на които достъпът до водоизточници е бил ограничен, затова са се адаптирали да поемат по-малки количества от животворната течност. Съответно урината, която котките произвеждат, е твърде концентрирана и от нея много лесно се отлагат в пикочния мехур различни песъчинки, камъчета, плаки. По-рядкото уриниране води и до по-лесно задържане на бактерии в застоялата урина, което е още един рисков фактор за възникване на проблем.

котка куче
Снимка: iStock

Така се стига до възпаления на пикочния мехур и уретрата. Те се проявяват със следните признаци:

  • много често ходене до тоалетната или пишкане на нехарактерни места
  • промени в цвета и мириса на урината
  • болка, която може да се прояви както с издаване на гърлени звуци по време на уриниране, така и с твърде старателно облизване на външните полови органи
  • липса на урина. Ако уретрата се запуши от преминаващо камъче или плака, котката спира да пишка. Тя все още ще се опитва, клечейки в котешката тоалетна, но внимателно проверете дали от опитите има резултат, защото ако е налице запушване, посещението при ветеринарния лекар е особено спешно! Пикочният мехур се препълва и може стената му да се разкъса, а организмът на животното започва да се трови от задържаните токсини.

котка
Снимка: Pexels

За първопричина на всичко изброено е набедена сухата храна. Но всъщност голяма част от лечебните храни, които са важна част от решението на проблемите с пикочните пътища, са също гранулирани. Значи всъщност е важен съставът на храната. Гранулите от нисък и среден клас съдържат твърде малко протеин за иначе строго месоядната котка. В тях се набляга предимно на въглехидрати от зърнен произход. От съдържанието на храната, била тя суха или мокра, зависи каква урина ще се произвежда и дали от нея лесно ще се отделят шлаки и утайки или напротив, ще разтваря вече образувалите се такива, изхвърляйки ги лесно навън. Храненето с подходяща храна, била тя суха или мокра, често е достатъчна превенция на заболяванията на долния уринарен тракт. Потърсете съвет от доверения си ветеринарен лекар за най-подходящата диета за вашата котка.

котка
Снимка: iStock

Разбира се, ако в комбинация с качествена храна котката бъде стимулирана да пие и повече вода, това ще допринесе за здравето на пикочните пътища. Може да увеличите приема на течности с няколко лесни трика:

  • сложете купички с вода на няколко места у дома. Избягвайте шумните кътчета или такива в близост до котешката тоалетна
  • сменяйте я често, котките не обичат застояла вода
  • избягвайте съдове от пластмаса, които задържат миризми, предпочитайте метални или порцеланови
  • „овкусявайте“ водата. Вместо чиста вода може да сипете бульон от месо или разредено кисело мляко

котка
Снимка: Istock

Друга важна предпоставка за възникване на проблеми с пикочните пътища при котката е стресът. Той стои в основата на така наречения идиопатичен цистит. Обикновено до тази диагноза се стига, ако всички други причини са отхвърлени. Тогава е добре да се огледате кое може да причинява излишен стрес на заболялата котка – рязка промяна на диетата, липса на достатъчно забавления, нов член на семейството или ново животно у дома. За да се намали тревожността може да използвате и някои медикаменти, като синтетични котешки феромони, които да внесат спокойствие в ежедневието на любимеца ви.

И всеки път, когато решите да вземете по-нискокачествена храна, помнете, че превенцията на заболяванията на уринарния тракт ви пести много от ветеринарномедицински разходи в бъдеще, затова си заслужава инвестицията.

via GIPHY

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти