Коронавирусът - враг номер едно на психиката

коронавирус
Снимка: iStock

Страх ме е да пусна телевизора. Не искам да чувам какво става по новините и какво се говори по брифингите. Не искам да ме затрупва тая черна информация.

Не защото не желая да бъда информиран. Напротив – аз съм от хората, които взеха съзнателно решение да спазват мерките и по време на извънредното положение излизах едва веднъж в седмицата. Млад човек. На 27. Реших да го направя най-напред заради по-възрастните си близки, познати и приятели. Човек на първо място трябва да има съвест и да мисли за другите, струва ми се. Затова и в предишна своя статия защитавах именно тезата, че трябва да я има елементарната дисциплина, така необходима в случая.

коронавирус
Снимка: iStock

Не знам за вас, но аз се боя собствения си страх. Неизвестността бавно се завръща и като мъгла се спуска над слънцето. И се замислям за последиците от всичко това. Над сто (нарочно не уточнявам точната цифра, защото всеки ден цифрите са различни) заразени на ден и стотици сринати психики. За първото ни се крещи в лицето. За второто въобще не се говори. И непрестанно тая тема се избягва всячески.

Жертви от коронавируса има и ще има. Но ще има и жертви на домашно насилие. Ще има още хора, които ще се пречупят. По този въпрос всички мълчат.

Изобщо – покрай цялото пазене на здравето си, забравихме да живеем. Забравихме да се наслаждаваме на миговете, които са ни дадени свише. Да не мислим за маски, шлемове, скафандри и тъй нататък. Да не подскачаме целите, когато някой кихне. Току-виж сме паднали от стола. Това е едната крайност. Другата е на хората, които пък изобщо не пазят нито себе си, нито околните. И това не е редно, разбира се.

коронавирус
Снимка: iStock

Има една обаче и една среда – тъй наречената златна среда, за която всички сме чували от бабите си. Е, тая златна среда ако я намерим – всеки по своему – работата ще потръгне.

Не да живеем в боязън, но не и да нехаем. Не да сме подчинени на паниката, но не и да се правим, че няма вирус. Вирусът, за съжаление, съществува и е опасен. Трябва да си идиот, за да го отречеш. Затова – нека балансираме ежедневието си така, че да ни бъде не само поносимо, но и приятно. Спазвайте добра хигиена и социална дистанция и не се шашкайте. Всичко отминава. Хубаво би било да си правите почивки от медийното натравяне. Вярвам, че ще ви се отрази чудесно, макар да не съм доктор и да мога да лекувам само с думи. И това не е малко, нали така?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти