Концертът на Evanescence – едно усещане за непреходност

Evanescence
Снимка: Getty

Концертът на Evanescence бе истинско събитие. Още не мога да се опомня след изживяното. Бих го обобщил в едно-единствено изречение: о, каква красота! Надминаха всичките ми очаквания и даже ги надградиха. Нищо не липсваше – нито като музициране, нито като шоу. Дори и недотам доброто озвучаване в залата не успя да ми помрачи настроението. Признавам си една основна грешка – отидох малко неподготвен. Не бях слушал доста от парчетата от новия им албум, което си беше чиста греда. Разбира се, бандата се беше погрижила и за такива олдскул почитатели като мен и изсвири някои от емблематичните си хитове като “Going Under”, “Lithium”, “Call Me When You’re Sober”, “Bring Me to Live”.

Evanescence
Снимка: Getty

За късмет имах възможността да стоя на по-горното ниво и да наблюдавам много внимателно реакциите на публиката. Хората буквално пощуряха. Погледнати отгоре, изглеждаха като един огромен човешки възел от верни фенове. Тогава си помислих, че ако всички те бяха толкова сплотени, когато трябваше да се протестира, България най-вероятно щеше да се оправи, но това е друга тема.

Както и да е. Да се върнем там и тогава. Фенерите на телефоните им бяха нон-стоп включени, повечето от тях бяха направили лайв връзка и предаваха магията на живо във Фейсбук. Аз от своя страна този път нито веднъж не пипнах телефона си. Исках да изживея този миг, да не го снимам, а да го запечатам в депото на паметта си.

Evanescence
Снимка: Getty

Ще ми се да ви доверя какво е моето усещане за тази музика. Предполагам, че и вашето е същото. Това е музика за любов, за копнеж, за несбъднатост, за непрекъснатото гмуркане в дълбоките, студени води на живота, което няма как да избегнем. Това е и музика за всичко онова, което остава след тленното.

Evanescence
Снимка: Getty

Някога обичах едно момиче, което слушаше Evanescence от сутрин до вечер. Загина при катастрофа само на 16 години. Животът ѝ бе посечен по една нелепа случайност. Изгубих я завинаги и така и не можах да я върна. Но знаете ли какво? Вчера почувствах присъствието ѝ до себе си, докато слушах “My Immortal”, изсвирена от Ейми Лий на нейното пиано. Ето това е олицетворение на безсмъртието. Останалото е временно.

Впрочем си завиждам задето успях да присъствам на тоя концерт и в същото време малко ме е яд, че каквито и думи да използвам сега, не ще съумея да ви опиша онова, което беше. То е състояние, в което човек трябва да изпадне, за да го разбере. Няма какво да говоря повече. Пуснете си тази велика група. Гарантирам, че не омръзва.

Evanescence
Снимка: Getty

 

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти