Колонката на Светла Иванова: Как да успяваме с дневните си задачи и да не усложняваме излишно живота си

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Примерът, който ще ви дам не ме показва в много добра светлина, но беше повод да преосмисля това как да подреждам програмата си така, че да съм подготвена за всичко.

Веднъж трябваше да заведа на очен лекар дъщеря ми. Не беше нещо неотложно, но нужно да се направи в този период на годината.

Имах направление и за мен. Свърших йога практиките ми в 14, но имах  среща в 15ч. Минах през нас за направленията и закъснях за срещата. Не, че щяха да ми натежат в чантата, но кой да се сети да ги вземе сутринта. Дъщеря ми трябваше да се върне от еднодневна екскурзия към 16.30. Часът ни беше в 17ч и вярвах, че ще успеем да стигнем.

По време на срещата се сетих, че можеше да взема и очилата ми, за да сравнят диоптрите с новите резултати, така че вече си мислех как да я приключа по-навреме, за да се върна още веднъж до вкъщи.

Успях, но в крайна сметка автобусът от екскурзията закъсня и се наложи да отменя часа за друг ден, защото след нашия час други всички бяха заети. Не, че не можех и това да предвидя по-рано…

И ето как няколко дребни неща ме натовариха излишно. А можеше да е толкова лесно. По-късен час. Предвиден трафик. Подготвена чанта с всичко необходимо от предишния ден.

Навярно ви се е случвало и на вас да забравите нещо, което ви трябва през деня, или да не си направите добро разпределение на времето и задачите си.

Умът ни е натоварен с толкова много мисли и пресмятания, че понякога е трудно да вземем най-доброто решение. Убедих се, че навременното планиране и организация независимо дали сте майка и домакиня, или ходите на работа върши чудеса.

Когато планираме задачите си от предния ден това ни дава сигурност и увереност, че ще успеем. Списъкът е верният ни помощник. Независимо дали трябва да напазаруваме или да отидем на среща. И в двата случая важните точки отбелязани в него ще ни дадат спокойствие и ще ни помогнат да сме по-съсредоточени, за да не забравим нещо.

Много често, телевизорът пред който се отпускаме, а понякога и заспиваме вечер, като че ли сме пред сплотяващо семейно огнище, ни лишава от тази функционалност. И уж си почиваме пред него, но в същото време това ни отнема нещо много ценно – да помислим за нашия ежедневен сериал, в който живеем, и да видим къде е можело да се справим по-добре, да направим план за действие и още със ставането да сме наясно какво ни предстои.

Завършвам с най-важното. А то е да знаем много добре кои са приоритетите ни. Не можем да си поставяме за цел да сме добри във всичко наведнъж, за да не се разочароваме.

За себе си знам, че искам да съм на първо място добра майка и да се грижа за здравето на себе си и всички около мен. Затова отивайки на срещата, за която ви споменах в началото умът ми беше ангажиран с направления и прочие. Знам, че не беше това най-точното време, в което да я проведа. Знам, че няма смисъл да се прави нещо между другото.

Също знам, че примерът който ви дадох в сравнение с грижите на повечето хора е нищожен. Но с него искам да ви напомня, че можем да живеем много по-лесно.

Ако първо се научим да подреждаме ежедневието си ще направим крачка към по-дългосрочните цели и успехи. А такива трябва да имаме. Това поддържа ума ни и го прави по-целенасочен. Осмисля целия ни живот. Така че изключете телевизорите и прегледайте изминалия ден в собствения си мисловен екран.

Следващият път ще ви открия още един важен трик, който ще ви помогне да управлявате времето си и поне при мен винаги работи.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти