Колата на изгряващото слънце

мазда
Снимка: Личен архив/ Симо Колев

Наскоро нашият автор Симеон Колев беше на тест драйв за представянето на фейслифта на Mazda CX-3.

И понеже той пише вълнуващи ревюта за коли – ето второто интервю с кола:

Симо: Здравей, Мазда!

Mazda CX-3: ............

Симо: Ехооо ! Здравей, Мазда!?

Mazda CX-3: ............ на мен ли говориш?

Симо: Не виждам друга Мазда CX-3 наоколо.

Mazda CX-3: Това е друго. Защото има много Мазди, а аз съм мацка, която не се обръща след всяко подвикване.

Симо: Охо ! Момиче. Това ли си ти, Мазда CX-3?

Mazda CX-3: Да. Можеш да прочетеш, че съм еднакво подходяща за мъже, за жени, за по-възрастни дами или достолепни господа, заради лесното влизане и излизане. Но, аз не вярвам на тия глупости, че всичко е за всички. Не си ли съгласен? Ако всичко беше за всички, нима нямаше да бъдем едни всеядни същества, които се радват на всичко и всичко вълнува сърцето им? Аз се заявявам – не съм за всеки... всъщност много ми е приятно да бъда с теб, Симо. Харесвам твоите интервюта с коли. Харесвам теб.

Симо: И на мен ми е приятно. Само не разбрах, какво момиче си. Разбрах, какво не си.

Mazda CX-3: Аз съм мацка, Симо. Джеймс Бонд има момичета. Къци Вапцаров имаше момичета на късмета. Аз съм 35-годишна мацка.

мазда
Снимка: Личен архив/ Симо Колев

Симо: Защо точно за 35-годишната мацка?

Mazda CX-3: Защото на 20 не знаеш какво искаш. Тогава караш Корса втора ръка, защото се учиш да караш. Учиш се да живееш. Баща ти я е купил. Той е прекрасен! Знае какво прави. Хубав пример ти е. До 30 критериите ти вече за изградени. Знаеш коя си, знаеш какво искаш. Знаеш какво имаш. Правиш изборите си сама и плащаш за тях сама. Сама избираш гаджетата и Маздите си. Аз съм за тази, която не обикаля магазините в търсене на оферти и не си търка задника във всяка седалка на всяка по-висока кола. Аз съм за тази, която идва при мен за мен. На 35 си дама, но не стара дама. На 35 управляваш живота си. Радваш се, вълнуваш се, не си цинична, не си практична, не си дребнава. Това се случва към 35. Може и да си на 40, но усещането ти е като за 35. Ти си в сутринта на живота си, а аз съм колата на изгряващото слънце.

Симо: Това ми хареса... Какво означава, не си цинична, не си практична...

Mazda CX-3: Абе, Симо, ти не ме ли виждаш!? Аз съм вдигната, но не вирната. На това му се казва висота, а не височина. Практична съм, но не прекалено практична. Не съм цинична, но не съм и невзрачна. Нищо във външността ми не е противоречиво, противоествествено, дразнещо, крещящо, излишно заоблено или излишно ръбато. Когато излизам по улиците, не ми трябват пера за да ме забележат, защото една истинска MAZDA не се моли за внимание. Ако исках задължително да се обърнат след мен и да припадат щях да съм MX – 5.

мазда
Снимка: Личен архив/ Симо Колев

Симо: Ох, много си обстоятелствена...

Mazda CX-3: Ами, говори с някоя лаконична спартанска кола, бе Симо....

Симо: Стига де...

Mazda CX-3: Имам висока позиция на седене и супер удобно шофьорско място. Имам голямо огледало в сенника за да се виждам по-добре, колко добре изглеждам. Чувам го често, но имам нужда да се видя сама. Аз най-добре си се знам, каква съм. Имам лек волан. Удобен за държане. Кожените волани са великолепен допир до лукса. Буквално. Имам много и удобни копчета и много красиво табло. Имам супер музика, имам изходи за всякакви устройства.

Симо: Познавам те. Карал съм те...

Mazda CX-3: Внимавай, какво ще кажеш! Имал си ме? Бил си с мен?

Симо: Да. За малко.

Mazda CX-3: Защото аз така съм решила. Аз съм те поканила.

мазда
Снимка: Личен архив/ Симо Колев

Симо: Но аз съм те забелязал. Обърнал съм се след теб. Заявил съм се. Искал съм да ме поканиш...

Mazda CX-3: Така е...

Симо: Не съм свършил. Ти си много повече от това, което виждаш в себе си. И преди си беше голямо момиче. С фейслифта си завършена. Имаш страхотни двигатели. И бензинови, и дизелови. Имаш по-устойчиво поведение, заради по-добре настоеното ти окачване. Имаш страхотни системи за сигурност и здраво купе. Имаш head-up дисплей, на който се прожектира най-важната информация за шофьора директно на предното стъкло, без да се налага да се въртиш и да търсиш съществените неща. Имаш система, която ти чете пътните знаци и те предупреждава, ако си тръгнала по лош път. Имаш удобен круиз контрол, който те облекчава на дълъг път и ти позволява да подържаш еднаква скорост без краката ти да са на педалите. Имаш и адаптивен круиз контрол, който сканира пътя пред теб и автоматично подържа скоростта съобразявайки скоростта на колата пред теб...

мазда
Снимка: Личен архив/ Симо Колев

Mazda CX-3: Какво?

Симо: ...Тоест можеш да караш след този пред теб с неговата скорост на безопасно разстояние от него до припадък. Имаш и всички важни асистиращи системи, които да ти помагат в шофирането. Ти си пленителна кола.

Mazda CX-3: Егати сухара си Симо! В “Стартер” не звучиш така. В статиите ти за Еdna.bg има толкова страст, че почервенявам за теб, а сега... “пленителна”. Няма ли поне една удивителна след това?

Симо: Виж, моя скъпа Mazda CX-3. Не обичам да се превъзнасям. И не мисля, че и ти си падаш по разни свръхактивни ласкатели...

Mazda CX-3: Кефиш ме, Симо... какво не ти харесва в мен?

Симо: Ми, хората очакват да си “джипче”. Мисля, че имаш и малък багажник.

Mazda CX-3: Много си праволинеен... и вече не ме кефиш. Какво означава да си “джипче” !? Аз не съм “джипче”, а SUV. Не усещам дупките по изкорубените пътища и малко встрани от тях, през зимата съм “пушка”, висока съм, сигурна съм, но няма да стигна до връх Вихрен, ако това те възбужда. И няма да пусна нито един мъж с мен, ако очаква кола да го качи до Вихрен. Върховете, Симо, са за да ги качват хората, а не колите. Ако не можеш да покориш един връх, защо си мислиш, че ще ти “пусна” да покориш мен? А за багажника – мога да събера три средни куфара. Стига ми. Ти ако очакваш да мъкна плотове за кухня, перални и торби с цимент – вземи си баничарка. Аз не съм създадена да пренасям бидета и да извозвам строителни отпадъци. Вероятно вече не ме харесваш чак толкова...

мазда
Снимка: Личен архив/ Симо Колев

Симо: Мазда, няма да се откажа от теб толкова лесно, заради емоционалните ти излияния. Затова те харесвам.

Mazda CX-3: Не съм за теб, Симо. Много ми харесваш. Мисля, че си изключителен мъж, но самият ти не харесваш живота. Самия ти не се харесваш. Ти се самоотвхърляш. Аз съм мацка, но ти ще кажеш, че съм скъпа. Най-добра съм с автоматик, но ти ще кажеш, че не е практично да караш с автоматик, защото е по-скъпо и защото евнтуално ще се развали по-лесно. Аз съм с екстри. С всички екстри. Ти избираш само най-важното... да има там едно климатиче и това е. Така живее ли се, бе Симо!? Какво му живееш на живота, ако не се отпуснеш и не се оставиш нещо да те вълнува, тревожи. Не знам, аз ли не съм за теб, или ти не си за мен, но аз обичам живота. И му се наслаждавам. Не съм правена да съм бюджетна и семпла.

Симо: Ако бях друг, нямаше да ме харесаш. Но си права. Ти не си за мен. Ти си мацка, за мацката, която обича живота. И се радвам, че бяхме на един път поне за малко. Сега те оставям. Няма да “сляза” от теб, защото никога не бях върху теб. Бях с теб.

мазда
Снимка: Личен архив/ Симо Колев

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Припомнете си още: 

Интервю с кола

Мъжът S класа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти