"Който зимата се мъчи, лятото се пъчи" или защо трябва да започнеш да спортуваш сега

спорт
Снимка: iStock

Светла Тодорова

Вместо да потъваме в депресии и лошо настроение заради късите дни и дългите зимни вечери, заради липсата на слънце, мрачното време и това, колко далече е следващото лято, е добре да впрегнем тази отрицателна емоция в нещо полезно и здравословно за нас. А какво по-добро от това да раздвижим тялото и духа си с любима физическа активност? Лошото настроение бързо ще отстъпи мястото си на тонуса и позитивната енергия.

Зимата сме по-статични, храната е по-тежка, в повечето случаи мързелуването пред телевизора взема превес и дори да имаме свободно време то бива пропиляно в лежане или похапване. Няколкото килограма отгоре са задължителни, а лошото настроение от този факт е гарантирано.

спорт
Снимка: iStock

Макар сезонът да ограничава възможностите ни за спорт, това не е причина да го избягваме. Напротив, зимата е най-подходящото време да се отдадем на спортни занимания, едно за да поддържаме тонуса и доброто си настроение, друго, за да имаме достатъчно време до летния сезон и да влезем във форма. Неслучайно в залата се шегуваме с израза, че „който зимата се мъчи, лятото се пъчи". ;)

Не чакайте топлите месеци, за да започнете тепърва да спортувате. Така или иначе е доста трудно да влезеш в желаната форма за два месеца. От друга страна, този кратък срок ще ви принуди да подходите доста агресивно към тялото си, подлагайки го на строги и лишаващи диети и интензивни активности. Това може и да доведе до желания резултат, но негативните последици ще бъдат доста повече. Като срив в имунната система, физическа и психическа преумора, липса на тонус и настроение, бърз йо-йо ефект.

спорт
Снимка: iStock

Започнете сега и си дайте необходимото време да промените тялото си в желаната от вас форма. Така резултатът ще бъде по-траен, а вероятността да превърнете любимия си спорт в начин на живот, а не само в сезонно занимание, е доста по-голяма.

Ако не харесвате фитнеса, потърсете групови занимания, като пилатес, канго-джъмпс, йога, зумба, аеробика, спининг. Спортните клубове предлагат много и разнообразни групови активности. Там ще откриете и нови, мотивирани да спортуват приятели, с които взаимно да се подкрепяте.

спорт
Снимка: iStock

Ако съвсем нямате желание да излизате навън през студените месеци, интернет предлага огромно разнообразие от видео упражнения, които може да изпълнявате вкъщи. Ако сте постоянни и комбинирате със здравословен хранителен режим, резултатите ще бъдат на лице.

И нека не забравяме, че най-трудната част от влизането в добра спортна форма, е това да я запазим за по-дълго време. Бъдете активни и не чакайте лятото!

Още от Светла Тодорова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти