Когато съдбата ти поднесе лимон – направи си Маргарита

жена лимони книги
Снимка: iStock

Автор: Радослав Гизгинджиев

Светът е изправен пред криза. Епидемията е навсякъде около нас. Всички пътувания, сватби и балове се отменят. Настъпи един нечуван дискомфорт за нашите навици, хобита и ежедневие. Чудим се дали и ние като другите да си заредим шкафовете с провизии. Ако ще го правите – не забравяйте текилата.

Следващия месец – може би два, идва епохата на дома ни и на вътрешния свят. Период, в който не питаме света как трябва да се чувстваме, а питаме душата си и любимите ни хора: „Как я караш?“

чай тефтер тетрадка вкъщи
Снимка: iStock

Идва месецът на забравените тефтери, в които сме записали любимата рецепта за кекс на мама или леля – онзи кекс, който не сме правили от години, защото все бързаме. Идват дните на вкусните рецепти.

Идва месецът на книгите и прашните им рафтове. Може да ги разгърнем и не само да потънем в една прекрасна история, но и да намерим картичка за рожден ден от стар приятел, когото не сме чували скоро. Как ли е той? Защо ли да не му се обадим?

Идват нощите, с които можем да поговорим с детето си. Да го попитаме кога толкова бързо порасна и какво сме пропуснали в това забързано ежедневие. Да попитаме партньора си: „Как се чувстваш?“.

жена майка дъщери
Снимка: iStock

Идва времето, в което можем да погледнем света през прозорците на домовете си и този път да го видим не като участници в него, а като наблюдатели. Какво място заемам аз в него? Доволен ли съм от живота си? Може би дойде време, в което трябва да помисля как да променя нещата, които не харесвам? Да помисля, без да бързам.

Идва времето, в което за пръв път от няколко години ще попитаме съседа как е. Има ли нужда от нещо? Неговите близки добре ли са? Може би ще се заговорим и ще го поканим на чаша чай или ще му дадем от нашите витамини?

Светът е принуден да се обърне към себе си, да оцени предимствата на човешката еволюция и да се възползва от електронното пазаруване и да си купи някоя и друга книга. От онези заглавия в телефона, които все нямаме време да търсим из книжарниците.

Може би най-сетне ще намерим време да си подредим файловете в компютъра; ще маркираме като „спам“ ненужното в електронната ни поща. Ще подредим гардеробите си: ще изхвърлим дрехите, които все ни пречат. Ще почистим онази част от дома си, която все чака подходящия момент. Ще подготвим един по-чист старт за една хубава и по-успешна година.

Сега имаме време да си пуснем новия албум на нашите любими изпълнители. Да замесим питката, която все нямаме време да направим: ще я разчупим заедно на масата, без да е Коледа. Може да направим романтична вечеря на нашия любим човек и да не говорим за работата.

Идва времето да помечатем, без да бързаме. Да бъдем себе си, без да бързаме.

Не вярвам, че сте свършили всичко това. И няма да ви посъветвам от лимоните на тази ситуация да си направите лимонада. Направете си една хубава Маргарита – утре никой няма да бърза за работа.

коктейл Маргарита
Снимка: iStock

Прочетете още от Радослав Гизгинджиев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти