Кога момчето става голямо момче

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Време е да се обърнем и към ветрецът, който става вятър. Момчето, което е станало голямо момче, е истинска ценност. Това е търсен екземпляр, който винаги е актуален и това е момчето, което искат да станат мъжете, когато пораснат. И момчето, което искат да имат жените и за което да казват – това е моето момче, без значение на колко години е момчето.

Това момче е очаквано като дядо Коледа. В тази връзка, това момче прави всичко, за да изглежда като истинския Дядо Коледа на коледното парти в блока или в офиса. То се старае. Всъщност това е едно от ценните му качества. Старае се. Без значение дали шофира, готви, чисти, работи, променя света.

Голямото момче може да готви, да чисти, да глади, да пере и да променя света.

Не се натрапва, но неговото присъствие е очевидно. Отсъствие също. Може и без него, но не е същото.

Чете. И най-дебелото, което е прочел, не е седмичен вестник. Цитира автори и истории без да се подготвя. И винаги е уместно. Може да участва във всеки разговор. С цитати и без цитати. Никога не прикрива собствените си идеи като чужди, надявайки се да бъдат приети, ако са „предложени“ от някой авторитет. Той си е авторитет според собствените си критерии.

мъж
Снимка: Getty

Никога не отговаря с „Не знам“ на въпроси като „Какво ще ядем?“, „Къде ще ходим през уикенда ?“, „Да пратим ли децата на езиков лагер в Малта?“ и „Какво ти се прави?“ Защото знае. Всъщност той има план. И плам, с който да го изпълянва. Най-често неговият план е и твоят план.

Голямото момче не го мързи. То е голямо момче, не е стар чичка. Между другото, на възраст е по-голям от стария чичка, ама жизненоста е останала в голямото момче. Обикновено жизнените момчета остават такива до края.

Той е толерантен към грешките на дъщеря си. Вижда, че се измъчва с мъжа си и нещата не им вървят. Не ѝ казва – „Какво ще си помислят хората ?“, „Имаш деца от него?“, „Аз казах ли ти?“, „Аз ли ще плащам твоите грешки“. Казва ѝ – „Щом не си щастлива с тоя, няма нужда да търсиш причини да си с него. Взимай си децата и се прибирай“. „Прибирай се вкъщи“ не е връщане назад, а моментът и сигурна военна база по пътя напред.

Нали се разбрахме, че голямото момче все пак е момче. Има сили да бъде гръб. И опора. Голямото момче има повече сила, повече връзки и повече възможности, за да не остави дъщеря си зависима от някого.

мъж
Снимка: Getty

Голямото момче е пример за малкото момче. Синът му е сигурен, че иска да стане като баща си и да прави точно това, което баща му прави. Баща му никога не му е казвал – „Прави, каквото правя аз“. Дядо му никога не е казвал същото на баща му.

Голямото момче има малък телефон. С копчета. Всъщност голямото момче няма големи неща. Големите неща носи със себе си. Те са част от него.

Официално е шеф. За колегите си е ментор. Служителите му не изпълняват, а го следват. Може и да не е шеф. Може да е служител. Не му личи.

Голямото момче има много отговорности, но изглежда безгрижен. Не пита, не казва, не търси. И не се колебае. Знае.

Когато го боли нещо, отива на лекар. Не пита във Фейсбук какво му е и как да се лекува. Не гледа форуми. Вярва във ваксините. Вярва, че американците са били на Луната и не са видели извънземни.

мъж
Снимка: Getty

Вярва, че сам отговаря за себе си, близките си и живота си. Знае, че държавата не му е длъжна. Нито да му намери работа, нито да му възпита децата, нито да му подсигури места в детската градина. Голямото момче знае, че никой нищо не ни обещава и не ни гарантира. Не сме малки момчета. Ако иска нещо знае, че трябва да го постигне. Ако не успее, не сочи с пръст. Намира начин.

Приема. Веганите, гейовете, климатичните промени, липсата на места в детските градини, загубите на любимия му отбор, това, че детето му не е влязло в немската и това, че има по-богати от него. И обяснението му за всички тези неща никога не е, че някой му завижда, някой го дразни или някой е срещу него. Просто така се е случило, така се случва и така се движи света

Голямото момче е голяма работа. Не само това можеш да кажеш за него, но е първото, което ти идва да кажеш. И не се сещаш само за една причина да го кажеш.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти