Клинт Истууд на 90: Американската филмова легенда през очите на свой български фен

Клинт Истууд
Снимка: Getty

Вчера, на 31 май 2020 година, Клинт Истууд навърши 90 години!

В моето семейство за Клинт Истууд се говори с изпълненото с обич и привързаност обръщение „дядо Клинт“. Негов кадър в ролята на Човека без име от „Добрият, лошият и злият“ виси в рамка на стената на спалнята на родителите ми, а биографията му от автора Дъглас Томпсън е сред най-лесно забележимите книги в библиотеката ми. За нас Истууд е икона, символ и своеобразен спътник в живота.

Прочетете тук мисли от Клинт Истууд >>>

И със сигурност е такъв и в много други семейства по света. Истууд е вероятно най-великата американска кинозвезда – той дефинира понятието, филмографията му представлява безценна част от световното културно наследство, а неотслабващата му популярност сред минимум пет поколения зрители в целия свят е без прецедент.

Той е икона, жива легенда, човек със свое собствено крило в която и да е Зала на Славата, свързана с киното – и все пак за едно българско семейство като моето е просто „дядо Клинт“. Защо? Мисля, че е пределно ясно, че Истууд се ползва с безграничното уважение на родителите ми и на мен самия, тъй че обръщението в никакъв случай не е подигравателно. На какво се дължи тогава и защо дори казах, че по всяка вероятност и редица други семейства по света го чувстват така близък?

Смятам, че Джим Кери назовава причината по най-добрия начин на церемонията по връчването на наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт на Истууд през 1996 година. След цяла кавалкада от шеги, импровизирани скечове и имитации в типично негов стил, комикът заявява с топла усмивка на лице, че според него митичният уестърн герой на Истууд от трилогията на Серджо Леоне от 60-те години на миналия век не е имал име, за да може всеки от нас да впише своето.

Клинт Истууд
Снимка: Getty

Той е културна икона на мъжествеността, както съвсем буквално пише още в първия параграф от страницата му в Уикипедия. Той е вечен, трансгенерационен символ, за който всеки може да се хване, към който всеки може да гледа с възхита и мотивация, на който всеки може да се опре. От името на всички мъже по света съм готов да заявя, че искам да съм като Клинт Истууд.

И макар и да не мога, макар и да е пределно очевидно, че Истууд е сред най-красивите мъже на 20 век, че талантът му е стократно над този на произволен български филмов критик като мен, нещо в него ме кара да му симпатизирам. Нещо ми помага да се идентифицирам с него. Това неуловимо, неопределимо, неназовимо качество – това е нещото, което прави от актьора филмова звезда.

Точно затова е и още по-впечатляващо, че Истууд не е базирал цялата си кариера на това качество и звездата му не е залязла със залеза на младостта му. Напротив, режисьорът Истууд надскача постиженията на актьора Истууд по почти всички параграфи, оставайки зад, а не пред обектива на камерата. И за всеки, който се заеме с това да изучава прочуатата му личност – като мен самият – това само допринася още повече за митичната му аура.

Клинт Истууд
Снимка: Getty

Талантът му идва в комплект с желязна професионална етика. Няма проект, режисиран от Истууд, който да не е бил завършен в зададения му от съответното филмово студио срок или пък да е надхвърлил предварително зададения му бюджет. Легендата винаги е възприемал своето изкуство като работа – никога не е бил подвластен на капризи или импулси.

Това очевидно не го лишава от дълбочината на великите разказвачи на нашето време. Икономичният му стил си личи навсякъде – от деликатната му игра пред камерата, където е способен да изрази хиляда думи в един поглед, до стила му зад камерата, където никога не изпада в разточителства като заснемане на ненужни кадри и сцени или излишни мелодраматични изблици от който и да е от героите във филма му.

Клинт Истууд
Снимка: Getty

Не, във филмите на Истууд действието винаги се носи неусетно и леко, повлича зрителя със себе си и не го пуска до самия край – и не, това не означава, че филмите му са неизменно изпълнени с екшън и динамика. Просто Истууд има таланта да движи сюжено напред дори най-разтърсващата драма – като „Момиче за милиони“, например – без в нито един момент да отегчи или да отблъсне по друг начин.

Еволюцията на кариерата му е несравнима – от Човека без име в уестърн трилогията „За доларите“ на Серджо Леоне от 60-те, през бореца за справедливост „Мръсния“ Хари Калахан през 70-те и 80-те, до ренесансовия актьор и творец през 90-те и през новото хилядолетие. Истууд е композирал музика за филмите си, пял е в редица мюзикъли и е работил с най-добрите актьори от всяко поколение, с което е съжителствал. Буквално няма нещо, което да не може да направи...

...освен да се задържи с една жена, разбира се. Истууд има два провалени брака зад гърба си и редица връзки, както и минимум осем деца, за които е известно на пресата и на биографите му. Някои от тях непоправимият Казанова е крил в тайна в продължение на цели десетилетия, тъй че надали някой би бил склонен да се обзаложи колко точно деца има.

Клинт Истууд
Снимка: Getty

Политиката също не му е далечна – Истууд е кмет на артистичното калифорнийско градче Кармел, където продължава да живее и до днес, за две години през втората половина на 80-те. В наши дни легендата е сред малкото големи имена в американското кино, на които безусловно се позволява да развива творческата си дейност въпреки факта, че е либертарианец, а не изявен демократ като повечето холивудски звезди.

Прочетете тук мисли от Клинт Истууд >>>

Политически бунтар, плейбой, работохолик, изкусен разказвач – противоречивата личност на истинския Истууд звучи не по-малко колоритна от тази на който и да е филмов главен герой. И при все митичния си статут, любовта, която вдъхновява с неизменното си присъствие на екрана от вече толкова десетилетия, го прави близък дори на българско семейство от негови фенове. Честит рожден ден, дядо Клинт! Не си и помисляй да ни напускаш – светът винаги ще има нужда от теб.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти