Какъв тип кардио активност е най-подходяща за жените

спорт
Снимка: iStock

Светла Тодорова

Кардио активностите (джогинг, колело, тенис, спортно ходене, плуване, групови активности ...) са най-добрия начин да поддържаме форма, а летният сезон предлага чудесни възможности за този тип спорт – на открито любимо място, край морето или в планината. Споделени с компания, мотивирана да спортува, тези активности освен да поддържат здраво и стегнато тялото ни, допринасят и за доброто ни психическо здраве, самочувствие и настроение.

Кой тип кардио е най-подходящо за вас е избор, който трябва да направите, съобразявайки се със свободното си времете, нивото на физическа подготовка, целите които следвате...Няма спорт, или режим или диета, които да определим като перфектни за всяка една от нас. Всеки има своя ритъм на живот, приоритети, цели и желания.

спорт
Снимка: iStock

Ако от дълго време водите заседнал начин на живот, е добре да изберете кардио активност, която не е силно натоварваща и изтощаваща. Ходене, плуване, танци...Когато се почувствате уверени в силите си, може да увеличите интензитета на кардиото, и да пробвате джогинг, да карате велосипед или групови занимания, като аеробика, канго-джъмпс, кросфит, кик-бокс....Важното е да бъде спорт, който ви доставя удоволствие.

Много от жените правят грешката да избират спортни активности, които не харесват, считайки, че точно с тях ще коригират бързо килограмите и ще влезнат във форма. Така ще тренирате без желание и подсъзнателно ще намирате причина да избягвате денят за тренировка. Ще се натоварвате психически, а липсата на мотивация скоро ще ви накара да се откажете и вместо да напредвате, ще се върнете в начална позиция.

спорт
Снимка: iStock

Предпочитайте спортове, които ви доставят удоволствие, само така ще бъдете постоянни и резултатите няма да закъснеят. Ще се натоварвате физически, но ще се разтоварвате психически.

Друга често срещана грешка е, че с достигането на теглото-цел, много от жените намалят или спират постепенно с тренировките, спокойни от постигнатото. А изгубеното тегло бързо се връща обратно по нас, често придружено с още няколко допълнителни килограми. Йо-йо ефектът е налице и сме отново на старта.

спорт
Снимка: iStock

Кардио активностите са особено ефективни за забързване на метаболизма и редуциране на теглото. Освен това подсилват имунната система, намалят кръвното налягане и балансират хормоналната среда. За да извлечета максимална полза от кардиото, трябва да поддържате определена сърдечна честота, в рамките на която се изгарят мазнините. Стремете се да е около 60-70 % от максималния ви сърдечен пулс. За да определите това (ориентировачно), от 220 извадете възрастта си и умножете по 0.65. Получената цифра е пулсовата зона, в която най-ефективно ще горите излишните мазнини.

Може да започнете с 15-20 минути кардио и постепенно да увеличавате времето. Следете пулса си и се стремете да стоите във вашата зона за „изгаряне на мазнини”. Комбинирайте със здравословен хранителен режим  и постоянство. Резултатите няма да закъснеят.

кардио
Снимка: iStock

Още от Светла Тодорова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти