Какъв телесен тип сме и как да поддържаме форма спрямо него

Какъв телесен тип сме и как да поддържаме форма спрямо него
Снимка: iStock

Светла Тодорова

Пролетта и лятото наближават и всички искаме да бъдем във форма за топлия сезон и отпуските на морския бряг. Изготвянето на хранителен и спортен режим могат да бъдат трудна задачи предвид морето от информация по тези въпроси. Решите ли сами да се справяте, в помощ може да ви бъде това какъв е вашият телесен тип и според него да съставите своя „план за действие”.

Общовалидна формула за това как да спортуваме и да се храним няма. Всеки от нас има различни генетични дадености, които до голяма степен определят развитието на тялото ни.

Различно сме предразположени към това къде да трупаме мазнини и мускулна маса, както и колко бързо можем да влезем във форма и да поддържаме спортна визия. Няма как да бъдем еднакви и трябва да приемем, че едни са генетично надарени от природата и при тях нещата се случват бързо и лесно, при други по-бавно и трудно.

ф
Снимка: iStock

Определянето на телесния тип може да помогне във формирането на оптималния за нас хранителен режим и тренировъчен план.

Американският психолог и антрополог Уилям Шелдън е този, който разграничава три „чисти соматотипа” или три „чисти типа” тела – ектоморф, ендоморф и мезоморф. Тези телесни типове в чистия си вид почти не се срещат. Обикновено притежаваме комбинация от два или дори от трите соматотипа, но винаги единият е доминиращ и по-определящ ни като телесна структура.

ф
Снимка: iStock

Ектоморфът е типичният слаб човек с издължена и финна костна сруктура. Има тесни рамене и ханш без видима разлика в ширините, издължени крайници и деликатни черти. Обикновено нямат проблем с подкожните мазнини, тъй като са с бърз метаболизъм и бърза обмяна на веществата. В повечето случаи изглеждат така сякаш могат да ядат всичко и по много без да качват и грам. Всичко това звучи много добре ако си жена и си този соматотип.

ф
Снимка: iStock

Не е нужно да полагаш кой знае какви усилия, за да поддържаш фигурата си през годините. При мъжете обаче, този телесен тип е проблем, тъй като в желанието си да изглеждат по-масивни и мускулести, трябва да полагат двойно повече усилия във фитнеса от мезоморфа и ендоморфа, за да натрупат мускулна маса. Храненето е от изключително значение за ектоморфа, ако желае промяна във физиката си. Пропускането на хранения и ниският калориен прием отдалечават този телесен тип от целите му във фитнеса.

Така че, ако си жена-ектоморф честито! Ако си мъж – смело към залата и калориите!

ф
Снимка: iStock

За мезоморфът можем да кажем, че е роден атлет. Ниски или средно високи мъже и жени с изразена мускулатура, тесен ханш, широки рамене и мощен гръден кош, едра костна структура. Имат добър метаболизъм и лесно контролират телесните си мазнини. Те са с идеалната физика за спорт. За тях казват, че са упорити и работохолици. Ако се хранят правилно и спортуват активно, могат да постигнат забележителни резултати относно визията си.

ф
Снимка: iStock

Мезоморфите са естествено силни, което им помага лесно да изградят добра мускулна маса. При напълняване жените мезоморфи обикновено натрупват мазнини основно около талията. Въпреки, че лесно изграждат атлетична визия, трябва да бъдат внимателни с диетата и упражненията си. Могат да си позволят да тренират по-често и интензивно от останалите телесни типове, тъй като са с по-големи възможности за възстановяване. Пълноценното, качествено хранене, с достатъчно протеин, е от съществено значение за поддържане на добра мускулна сила и маса.

ф
Снимка: iStock

Ендоморфът е едър и масивен. Тялото му се характеризира като „меко”. Обикновено е с нисък или среден ръст, къса шия, широка талия и едра костна структура. Свързват ги с ленивост, спокойствие и сантименталност. Метаболизмът им е генетично по-бавен, което ги предразполага към лесно напълняване и трупане на мазнини. Предвид това, трябва да бъдат изключително внимателни в приема на въглехидрати. При тях най-ефективни са диетите с нисък до умерен прием на бавни въглехидрати, висок прием на белтъчини и умерено полезни мазнини. Тренировките и спортът като цяло са изключително важни, за да държат килограмите под контрол и ускоряват метаболизма.

Ако ендоморфът иска да бъде във форма и е достатъчно мотивиран за това, трябва да превърне хранителния си режим и физическата активност в постоянен начин на живот.

ф
Снимка: iStock

Кардио-тренировките ( бягане, плуване, колело), както и постоянната физическа активност (разходки, стълби, ходене пеш,стоене прав) са от изключително значение за поддържане на здравословно теглото и мазнините в норма.

Така обобщени, тези телесни типове рядко се срещат в чистия си вид. В повечето случаи сме комбинация от два, дори от трите типа, но винаги единият е преобладаващ.

Откривайки своя доминаращ телесен тип, по-лесно ще оформите вашата тренировъчна и хранителна стратегия спрямо целите и желанието за конкретната визия, която целите.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти