Каквото има да става, ще се случи

жена есен дъжд чадър
Снимка: iStock

След средата на ноември отварям очи по същия начин  – трудно. Не мога да кажа, че сънят ме е изпълнил с особен ентусиазъм. Реалността е друга – сутрешен тоалет, трафик от безброй автомобили и полудели хора, които бързат да живеят. И цигари, много цигари.

Днес календарът не предвижда специален празник, но това не е пречка да се чувстваме специални. Човекът е с нагласата, че е значим. Че от него зависи животът.

Вдъхновението го има. Воден от максимата, че да си себе си е тъпо, а да си друг – не върви, аз съм готов да се огледам за новите предизвикателства на деня.

Между забързаните коли интригите заглушават пронизителните клаксони на града, някъде една врата се захлопва завинаги, а нечие малко дете скъсва нервите на родителите си. Сякаш отвсякъде те дебне апетитът на отчаянието.

жена есен дъжд чадър
Снимка: iStock

Хората, родени със сребърни лъжички в устата, би трябвало празнуват до припадък в панелките на собствените си съмнения. Сънят ликува. Вдъхновението обаче не е за всеки. То трудно може да бъде издебнато.

Бързам из пожълтелия есенен град и разбирам, че приспивният сезон не го превръща в по-търпимо място. Улавям се, че през определен интервал леко подскачам и ритмично ситня крачки, за да омилостивя онова вдъхновение, което ще направи сънищата ми от следващия понеделник нататък направо смайващи.

Трамваят се усмихва, хората в него имат физиономии на убийци и в това противоречие се състои ентусиазмът да празнувам, напук на целия абсурден свят. Музите обичат абсурда. Открай време си падат и по абсента.

Молитвите за абстинентност докарват единствено дъжд.

жена есен дъжд чадър
Снимка: iStock

Инфарктът и инсултът са неизбежни точно толкова, колкото и брадвата на любовта. Любовта привлича изтърканите метафори по време на есен. Моите трудно отварящи се очи са наясно с всичко, което предстои.

Каквото има да става, ще се случи.

Вървя, подскачам на пресекулки по джвакащите плочи на окаяните тротоари и в името на някой забавен сън дебна подходящото вдъхновение.

Да остана човек е предизвикателство.

Живот като на кино? Живот като живот.

Неделята не е ден за почивка. Тя е само прелюдия към онова, което хем ще се повтаря, хем ще носи надеждата, че всичко ще е по-добре от предишната седмица. „Ние всички сме оптимисти в свят, в който се случват чудеса“, казвам си аз, докато ароматът на печени кестени вещае неизбежността на предстоящата зима.

жена есен дъжд чадър
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти