Какво стои зад вратата, където се крие страхът?

часовник време жена
Снимка: iStock

Миналата неделя върнахме времетo с един час назад. Както всяка година. Този път обаче е за последно и в това лично аз намирам известна символика. 2020-та е годината, в която стрелките на часовниците сякаш застинаха едновременно. В момента човечеството живее само и единствено в настоящето. Няма минало, няма бъдеще. Има само тук и сега.

Новините валят. Разполагаме с един час повече, а не знам какво да правим с него. Не знаем какво ще се случи със света. И то не утре, а след малко, образно казано. Нищо не е ясно. Нищо не е сигурно. Нищо не е окончателно. Освен ситуацията, в която се намираме. Тая мъгла, която се спусна изведнъж върху нас, няма изгледи да се разсее скоро. Без да искам да бъда песимист, все пак ще го кажа: времето не е отишло с един час назад. То е спряло.

часовник време жена
Снимка: iStock

За хубаво или лошо – светът застина като стрелка на часовник. Някакъв катарзис за човечеството е всичко това. Катарзис, след който едва ли ще бъдем същите. Може пък и да е нов шанс. Шанс да пречистим мислите си, да си пренаредим приоритетите, да отсеем важните неща в живота . Тия, които не можем да си купим с пари. Обичта, здравето, спокойствието, заедността, сплотеността, грижата за другия, топлотата, съчувствието, единството. Все такива работи, дето не ги зареждат в магазините за хранителни стоки.

Мисля си следното: вирусът дойде, за да ни даде урок. За да ни направи не само по-силни, но и по-устойчиви. За да изпита нашата издържливост. За да провери може ли да ни пука за някого другиго, освен за нас самите. Това си е и чист социален експеримент. Сериозен.

Умишлено използвах сравнението за часовото време. Има тънка метафора във факта, че ни се дават още едни шейсет минути, в такъв момент, в който самото ни съществуване е сложено на пауза. И самотата е страшна. Забелязвам я в хората по улиците, чета я в социалните мрежи.

часовник време жена
Снимка: iStock

Абсолютната, стадна самота. Самотата, която има звук на шамар. Самотата на уплашения човек, изправен пред неизвестното. Според мен тя е по-страшна от мерките, срещу които някои толкова мрънкат. По-страшна от изолацията дори.

Не мога да ви дам формулата за справяне с тая самота, понеже самият аз не я знам. Мога да ви подскажа обаче един друг ключ. Ключ към един от изходите от самотата. После затворете очи и поемете дълбоко въздух. Кажете една молитва. Тази, която помните наизуст. Вашата молитва. Погледнете на тая самота като на страх. Сетне изпуснете въздуха и си спомнете: страхът често чука на вратата ни. Когато обаче я отворим – там няма никого. Никого.

Ето го отговорът. Използвайте го, както намерите за добре. С вас съм.

Прочетете още от Росен Карамафилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти