Какво да правиш, ако той има дете

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Вселената събира хората и най-често те си пасват, често пъти бъркат, от време на време бъркат няколко пъти, докато не си паснат, понякога хората се разминават, а чат-пат той се появява, не толкова на бял кон, колкото с комби, защото е с деца. Това е по-редкият вариант, понеже обикновено тя е тази, която се появява с децата, но нейсе. В нашия случай и в името на историята, корабът на децата има един капитан и това е той. Така.

Децата не са свръхбагаж, а допълнителен, безценен бонус, който идва с човека, когото си харесала. Това го казвам с ясното съзнание, че понякога самите деца може да са резервирани, неприятни, лигави, свирепи конкуренти за сърцето на баща им, може да не ти помагат с нищо и по никакъв начин да не им личи, че тържествуват заради щастието на баща им. Биха могли да бъда затворени и необщителни. Могат да бъдат част от това или всичко това. Може ситуацията да е умишлено заплетена и заплитаща се с вещата режисура на майката, може да използва и настройва децата срещу теб, абе може да е много тегава и почти безизходна ситуация. Но може и да не е.

семейство
Снимка: iStock

Нека не забравяме, че макар животът да е най-добрият режисьор, за какво му е на живота да режисира непрекъснато драми, клонящи към трагедии. В повечето случаи става дума за една обикновена и реална житейска ситуация без кой знае колко затруднения.

Какво да правиш с мъж, който има деца и тези деца не са от теб?

Най-напред недей да се настройваш, че ти ще бъдеш майка. Това сковава, плаши, претоварва с очаквания и самоочаквания. Споко. Приеми децата като деца, с които ще изпитваш неща, за които не си се подготвяла, ако не си имала опит със собствени деца. Ако и ти имаш деца, просто ще ги интегрирате. Бавно, полека, без много демонстарции тип – "Ето! Вижте! Това са вашите нови братчета или сестричета." Това също обърква, но този път децата. Ако са по-малки ще се интегрират по-бързо, ако са по-големи, ще им отнеме повече време, но вие сте възрастни и просто ще си поставите за цел да се получи.

Няма да ми охкаш, ахкаш и да ми ходиш кахърна по улиците от притеснение, ще стане ли, няма ли да стане. Или ще стане, или няма да сатне. А и той идва с деца, не идва с шарка, да не кажа друга болест. Не збаравяй, че това е прекрасен момент да разбереш какво е да имаш деца, какво е да се грижиш за деца, защото с тях работата е сериозна. Обикновено вдигат температура или им се случва нещо в неделя вечерта, обикновено правят точно това, което не очакваш и въобще децата все не се побират в матрицата на възрастните хора. Но ще видиш ти как си по отношение на твоята търпимост и емпатия към тях. Това е чудесен тест именно за това. 

семейство
Снимка: iStock

Не забравяй, че един мъж, който е останал с децата при равни други условия, означава, че е лоялен, отговорен и грижовен пич в по-голяма степен, от мъж, който просто е оставил децата. Изключваме спецификите на различните ситуации. Говорим за общия балкански случай. Имай предвид и че има голяма вероятност детето винаги да бъде с приоритет и това е нещо, което просто трябва да приемеш. Ако мъжът е пич, той ще направи така, че да не усещаш това, а аз приемам, че все имаш акъл в главата да избереш пича.

Иначе е вълнуващо пътуване и страхотна школа. Не подхождай с предразсъдъци, не се инфантилизирай и не си мисли как ще те приеме детето. Не си му майка, категорично не си му и леля и не давай да те лельосва. Най-добре е да се обръща по име. Не давай ухо на никой time traveler, който ти дава наклон на мисълта, че това дете не е твое и всички тъпотии от конспекта. Казвам time traveler, защото това са хора с мислене от 19-ти век до към 50-те години на 20-ти век. 

Приеми детето, но не се опитвай да го обичаш или да се насилваш прибързано. Просто бъди готина и емпатична мацка, на която то да може да разчита. Нищо чудно детето или децата да се окажат по-готини от мъжа, който си избрала. А ако е така, общуването ви пак е богатство. Детето облагородява, показва дали си за тази работа или не си, нулира те, заземява те. Задава въпроси, кара те ти да си задаваш въпроси, кара те да се замислиш, кара те да си вземеш отпуска за да го заведеш на увеселителен парк през седмицата, защото през уикенда е лудница.

семейство
Снимка: iStock

И малко логистика. Готвиш за още един – двама, ако са тинейджъри - за двам, трима, ако са момчета тинейджъри – за още трима - четирима, научаваш се да играеш на Плейстейшън, научаваш думи като вайб. Вайб е настороение. Минаваш училището още веднъж и се радваш, че има сайтове, които помагат с онлайн обучениети. Може да се срещнеш с много трясканици на врати по всякави причини, може да чуваш думи, които се изтърсват в пространството без много, много да се мислят. Може и да се разминеш. Няма да си сама. Нали детето идва с мъжа. Така де, мъжът идва с децата. 

Ще се отвориш на аниме, на съвременна българска литература и в същото време ще покажеш съвременна българска литература от твоето време, сериали от твоето време, като „Приятели“ и „Сексът и градът“, ще внимаваш какво правиш и какво говориш, защото у вас сте не само с мъжа. Има и деца. Нали се разбрахме, че те си вървят с мъжа. И това ще стане без много планиране, защото ще дойдат минимум родени. А обикновено нещата, които не планираш и нещата, на които просто се оставиш, излизат най-хубави и с най-хубави спомени.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти