Как ще се храним през 2019?

f
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Световните експерти по хранене и диететика, и организациите, свързани с тях, се обединяват около няколко водещи хранителни тренда. Освен ориентирани около опитване на нови вкусове и разнообразяване на менюто, те са свързани и с глобални каузи като опазването на околната среда.

По-голям фокус върху опаковането с нови еко опаковки

Все повече и повече хора са загрижени за огромното количество пластмаса, което използваме и изхвърляме всеки ден. „Пластмасовата супа“, в която живеем е трън в очите и растящото съзнание, че пластмасата се разпада на микро и нано пластмасови частици дори ни плаши. Затова все повече хора полагат усилия да намалят употребата на пластмаса в живота си. Това не е никак лесно, защото световната хранителна индустрия е пристрастена към пластмасата. Трябва цялостна промяна в системата, за да се случи промяната.

Едновременно с нашата съпротива, ние сме много привързани към удобството на свежите готови продукти, които почти винаги изискват пластмасови решения. От друга страна пластмасата намалява изхвърлянето на храна, което е друг вид замърсяване на околната среда, което трябва да намаляваме. Но спешността нараства и все повече и повече компании за опаковки и храни започват да мислят сериозно за други решения.

Освен замяната с хартиени опаковки, които също са заплаха за околната среда, тъй като се правят от дървесина, започват да се използват био разградими опаковки от обелки от раци и скариди, морски водорасли, комбуча и селскостопански отпадъци. Ние все още сме много далеч от масовото им използване, но обновяването на системата за пакетиране е задължително. Очакването е обновяването да се случи с повече био разградими пластмаси от една страна и по-лесно рециклируеми и многократна употреба на неразградими материали от друга. Консуматорите, бизнесите и правителствата трябва да си сътрудничат за постигането на тази цел.

f
Снимка: Thinkstock

Здравословна замяна на храни

Пица с тесто от карфиол, спагети от тиквички, ориз от броколи, нахутен чипс, сладолед от банан и авокадо – примери за продукти, създадени от хранителни хакери, при които не толкова здравословната компонента е заменена от по-богати на фибри, протеини и по-бедни на калории суровини. Най-често с плод или зеленчук. Когато хранителната размяна се осъществява от разпознаваем плод или зеленчук, вместо да се образуват сложни формули от съставки, иновациите най-добре отговарят на нуждите на съвременните потребители.

f
Снимка: Thinkstock

Хранителна революция на гъбите

Гъбите са богати на умами (петия вкус) и имат месен вкус. И разбира се, не става въпрос само за обикновени гъби. Много експерименти и готвене водят до разрастване на видовете с Шийтаке, Еноки, Портобело и по-непопулярните Майтаке и Еринги. Със сигурност в близките години асортиментът от гъби ще расте и ще се появяват много продукти, които използват гъбите като съставка.

f
Снимка: Thinkstock

Пробиотични храни

Живи бактерии и дрожди, които са отдавна известни за здравето на червата и грижата за кожата са тук, за да останат. През 2019 се очакват дори по-иновативни пробиотични интеграции в храната не само под формата на добавки. Уелнес брандовете улесняват употребата на повече пробиотици в ежедневието с добавяне на функционални пробиотични съставки като гранола, овесени ядки, ядкови масла и протеинови барове.

f
Снимка: Thinkstock

Полезни мазнини

С нарастващата популярност на кето, палео, беззърнена и пеган (палео и веган) диетите, както и промяната в потребителското мислене, мазнините са ключови съставки в креативни, удобни храни. Клиентите и експертите отбелязват огромен ръст в интеграцията на кокосовото масло и ГХИ за производството на множество сладки и шоколадови продукти.

f
Снимка: Thinkstock

Конопът в действие

Конопените семена и масла не са нищо ново за любителите на храненето и грижата за тялото. Те са във всичко - от вафли до сушена паста. Но за 2019 г. експертният екип на WFM (World Food Market) прогнозира "нов интерес към потенциалните ползи, произтичащи от други части от конопените растения" като CBD. CBD все още е забранено да бъде включено в храни, продукти за грижа за тялото и хранителни добавки, но веригата за хранителни продукти отбелязва, че "продуктите, получени от коноп, стават масови" и е въпрос на време списъкът с конопени продукти да се разшири неимоверно много.

f
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти