Как да запазим спокойствие в коледно-новогодишната вихрушка от страсти?

коледа
Снимка: iStock

Коледа и Нова година са чудесни празници, благодарение на които през целия декември ни тресе радостно вълнение. Често обаче стерсът се примесва с празничните вибрации и така лекичко ни стяга за гърлото, опъва нервите и кипва негодуванието.

Истината е, че колкото прекрасни, толкова и натоварващи могат да бъдат тия последни седмици от годината. Особено когато е намесено виждане с роднини и липса на училище/градина за децата. Всички заедно вкъщи означава доста шум, разговори и прехвърчащи искри, а емоциите варират от въодушевление, през умиление, до раздразнение и чист гняв.

Как да запазим менталното си здраве и добрата физическа форма в коледно-новогодишната вихрушка от страсти?

Най-сигурният и изпитан съвет, който мога да дам, е: занижете очакванията и изискванията, правете се по-често на глухи и си напомняйте, че съвсем скоро ще е януари.

коледа
Снимка: iStock

Оставете децата да гледат малко повече телевизия от обичайното, особено ако нямате намерение сами да ги забавлявате с особено вдъхновяващи игри. Занижете очакванията за очакваните подаръци, със сигурност част от тях ще ви разочароват, но пък това не се ли случва всяка година, все трябва да сте свикнали вече.

Не обръщайте внимание на 70% от нещата, които ви говорят роднините, и в никакъв случай не влизайте в спорове за политика, ваксини и имоти с тях! Не бихте променили ничие мнение или възгледи за света, затова не разпалвайте скандали. Много по-лесно е да се усмихвате, съгласявате и отпивате от чашата си, само следете алкохолния градус, че празничното опиянение може да доведе до голяма веселба, но и до развързани езици и кавги.

Пуснете телевизора на нещо неутрално като коледния концерт на Веселин Маринов или “Сам вкъщи”. В никакъв случай не превключвайте на новините, нито пък правете коментари, когато баба ви започне да опява с “по мое време” и “това вашето поколение”.

коледа
Снимка: iStock

Когато усетите, че домашната обстановка ви идва вповече, скочете в обувките, грабнете палтото и шапката и заявете отривисто, че отивате на разходка или пък за хляб. Излезте навън, подишайте какъвто въздух поддържа вашата община, разходете се безцелно и си проветрете главата. Това винаги помага, пък и ще успокоите за малко съвестта си, заради всичките изядени лакомства и изпити чашки.

И за финал нека дам последния си съвет – опитайте се да не прекалявате с нищо. Нито с коледния ентусиазъм и новогодишна еуфория, нито с мрънкането и недоволството, нито с виното, нито със сармите. Целете се в златната среда, за да си гарантирате максимално спокойствие и запазване благоразположението на духа.

Всичко, с което прекаляваме, ни вреди, пък и сами ако не се постараем да си създадем добра празнична обстановка, никой не може да го направи вместо нас.

Весела Коледа и успешно посрещане на 2022-а!

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти