Как да съхраним здрави ставите и костите си, за да спортуваме с удоволствие на всяка възраст

жена спорт фитнес
Снимка: Istock

Светла Тодорова

Когато спортуваме, обикновено сме съсредоточени основно върху това как изглежда тялото ни, постигаме ли визията, която целим, оформят ли се мускулите ни, изглеждаме ли стегнати и атлетични. Разбира се, ако сме постоянни в тренировките, ефектът от тях проличава рано или късно, но освен върху визията, спортът и движението като цяло, влияят и върху всички онези механизми в тялото ни, които позволяват да се движим свободно всеки ден – връзки, стави, кости и сухожилия.

В повечето случаи не изпитваме ли болка и дискомфорт докато спортуваме, пренебрегваме факта, че те също имат нужда от грижа и внимание, за да ни служат ефективно и безпроблемно и с напредването на възрастта. Особено важно за нас жените е да съхраняваме и поддържаме костната плътност, за да избегнем един от често срещаните проблеми по време и след менопаузата – остеопорозата – загубата на костно вещество поради редица хормонални изменения и пониженото производство на естроген в този така деликатен период от живота ни.

жена фитнес спорт храна
Снимка: Getty/Gulliver

Превенцията в случая е от изключително значение. Поддържането на здравословен хранителен режим, достатъчно физическа атктивност, хранителни добавки и витамини в допълнение, могат значително да намалят риска от появата на остеопороза.

Спортът прави мускулите ни по-силни и издържливи, такъв е ефектът и върху нашите стави, кости и сухожилия. Редовните упражнения освен че увеличават силата в мускулите, стимулират изграждането на костна маса, подобряват цялостно баланса, стойката, намаляват и успокояват болката ако се е появила вече такава.

жена фитнес спорт храна
Снимка: Getty/Gulliver

Според изследвания, упражненията, при които тялото трябва да преодолява определена тежест или съпротивление на друг обект, стимулират изграждането на костна маса и поддържат плътността на костите. Такива са упражненията с тежести или със собствено тегло. Не пренебрегвайте фитнеса и упражненията с тежести. Те няма да ви направят мъжествени и мускулести. Напротив, освен че ще имате силна и стегната мускулатура, ще бъдете крачка напред в контрола и превенцията срещу остеопорозата.

Йогата, пилатесът и стречинга от своя страна, спомагат за гъвкавостта на тялото и добрата мобилност на ставите.

Хранителните навици са от съществено значение искаме ли здраво и силно тяло. Подобно на мускулите, които се нуждаят от протеини за да функционират оптимално, така и нашите стави и сухожилия имат своите хранителни нужди. Протеинът, като основна градивна единица в телата ни, е от съществено значение и за тях, грижейки се за еластичността и гъвкавостта им.

жена фитнес спорт храна
Снимка: Getty/Gulliver

Безспорно храните богати на калций са от първостепенно значение говорим ли за здравината на костите. Млечните продукти, броколи, бял фасул, бадеми, портокали, зелени листни зеленчуци помагат да поддържаме здрава костна система, а набавянето на достатъчно витамин D спомага за пълноценното усвояване на калция.

Витамин С предпазва от възпаления и подпомага възстановяването на тъканите, хранителните добавки с глюкозамин и колаген допълнително укрепват и възстановяват ставния хрущял.

жена фитнес спорт храна
Снимка: Getty/Gulliver

Тютюнопушенето значително увеличава риска от остеопороза. Системното пушене намалява костната минерална плътност, съответно рискът от фрактури е по-висок. Натрият и кофеинът увеличават изхвърлянето на калций от организма. Контролирайте приема на сол, избягвайте газирани, подсладени сокове, както и прекаленото пиене на кафета или други кофеинови напитки.

Здравословният, балансиран хранителен режим, редовната физическа активност, позитивното мислене и нагласа към ежедневието около нас са най-добрата превенция и най-сигурният път към това да се чувстваме и да бъдем здрави и щастливи.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти