Как да спасим децата от жегата?

майка дете бебе лято жега слънце природа
Снимка: iStock

Възрастните сравнително лесно се справяме с жегата, но за най-малките тя е тежко изпитание. Горещините могат да доведат до бързо претопляне и обезводняване. И то при здраво дете, без повръщане и разстройство. Това се дължи на някои особености на организма на най-малките.

Телесната повърхност на малкото дете е относително по-голяма спрямо теглото, отколкото при възрастните. Кожата е богато кръвоснабдена, а терморегулаторните механизми са несъвършени. Новородените в първите месеци имат недоразвити потни жлези и потенето, което е основен механизъм за охлаждане, при тях не работи. Децата имат и повишена обмяна на веществата, тоест на тях им е по-топло, отколкото на нас, възрастните. На всичко отгоре постоянно топлият памперс поддържа температурата още по-висока.

деца дете бебе лято море ваканция почивка плаж слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Всичко това прави много лесно претоплянето и свързаните с него последствия. Пъпките и зачервената кожа са малкият проблем. При високите температури малкото дете отказва да се храни, става неспокойно или сънливо, може и да повръща и дори да повиши температура. Това са признаците на топлинен удар.

При обезводняване количеството на урината намалява, детето става отпуснато, кожата и лигавиците са сухи, при тежки случаи има ацетонов дъх от устата. За да няма проблеми, важи златното правило:

Отнасяйте се към децата така, все едно вие сте на тяхно място.

Отчитайте факта, че в количката под гюрука е още по-топло. А някои майки слагат и покривало отгоре, та съвсем да се задуши детето. Подбирайте старателно детските дрешки в жегите. Те трябва да са тънки, широки (въздухът между тялото и дрехите е добър изолатор), памучни и светли, за да не привличат слънчевите лъчи.  Светлата шапка с периферия е необходима само когато детето е на открито. Шапка и лента за главата, поставена на дете в количка с гюрук, само го затопля допълнително.

бебе сън количка
Снимка: iStock

В жегите спокойно оставете бебето с голи крачета и ръчички, а когато спи, го завийте само с тънка пелена. Не излизайте с детето по обедните часове. Стойте далеч от пътя и асфалтираните алеи, те са силно напечени и излъчват допълнително топлина. Идеална е прохладата в парка и на сянка по градинките.

Децата до една годинка, а най-добре до три, не трябва да се пекат на слънце. Слънцезащитните средства не винаги вършат работа, те трябва да се нанасят много често. Рискът от изгаряне е голям, а е доказано, че най-рисков фактор за рак на кожата са изгарянията в детската възраст. Морето е неподходящо за най-малките. Дългото пътуване ги изтощава, на плажа е твърде горещо за тях, отразените ултравиолетови лъчи в пясъка и водата увеличават своята мощ двойно. Многото хора по курортите могат да им докарат някоя инфекция. Дългото стоене на слънце има отрицателен ефект за здравето. Силните слънчеви лъчи потискат имунната система и това е една от причините за лесно „прихващане” на летните вируси.

дете бебе плаж море слънце жега
Снимка: iStock

Климатиците осигуряват комфорт за малки и големи и са за предпочитане в горещите дни. Условието е да не духа директно върху детето и разликата с външната температура да не е повече от 8 градуса. А филтрите трябва да се почистват редовно.

Храненето трябва да е съобразено с високите температури. Наблегнете на плодовете и зеленчуците и на соковете и пюретата от тях. Нормално е, ако в големите жеги апетитът намалее, не насилвайте децата, техният организъм най-добре знае какво иска.

Наблягайте на течностите. В топлото време се губят много течности през кожата и учестеното дишане и трябва да се компенсират. Идеалната напитка е водата. Предлагайте я и на бебетата в жегите. Избягвайте газираните напитки при по-големите, те не задоволяват жаждата, а я усилват.

дете лято море плаж вода
Снимка: iStock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти