Как да си върнем усмивките?

жена есен щастие усмивка кафе сутрин хороскоп
Снимка: iStock

Неотдавна бе Световният ден на усмивката. Знаете моето отношение към всички тия световни дни. Мисля, че трябва да траят не само един ден, иначе какъв е смисълът от тях? Всеки ден трябва да се усмихваме, всеки ден трябва да се прегръщаме, всеки ден трябва да ценим приятелите си. Това не са дни за еднократна употреба, това би трябвало да е самият ни живот.

Защо започнах с усмивката, вероятно ще попитате. Ами защото все по-рядко я виждам по лицата на хората. За съжаление ми се струва, че не е само защото носим маски и те я скриват. Самото човечество сякаш се натъжи. Обратно на профилните ни снимки в социалните мрежи, където всички сме ухилени до уши и се правим, че ни е все тая за онова, което става отвън.

Е, да, но истината е малко по-друга. Неизвестността ни пресира. Никой не знае какво ще стане утре. Как да се усмихне човек, ако не му идва отвътре, ако не е щастлив в душата си? Ето затова изчезват усмивките. Затова се топят като сняг под жарко слънце. Затова дори смехът понякога се напоява със страх.

есен жена уют
Снимка: Istock

И преди да решите, че пак гледам единствено по посока на мрака, ще побързам да ви опровергая. Ще ми се с тая статия да ви дам няколко съвета как да си върнете усмивките. Лично ги прилагам върху себе си. Те са простички, но работят безотказно:

1. Бъдете благодарни на Господ и вселената за това, че сте се събудили сутрин. Всеки нов ден е дар. Всяка минута – благодат и възможност да бъдем по-добри и да постигнем нещо.

2. Прекарвайте повече време с близките си, любими за вас хора и съответно избягвайте онези, които ви натоварват. Пълно е с енергийни вампири, пазете се от тях.

есен влюбени
Снимка: iStock

3. Четете повече – сигурно ще ме намразите заради тая трета точка, но ще рискувам. Знам колко е трудоемко четенето за някои от вас, но съм сигурен, че има и такива, които ще ме подкрепят. Светът на книгите е утеха, запомнете от мен.

4. Опитайте се да не се излежавате прекалено дълго. Всички го правим, няма какво да се лъжем, всички обичаме да подремваме и да си мързелуваме, но и в това трябва да има граница. Сънят е добър приятел на депресията. Ако постоянно ви се спи, то със сигурност тя ви е навестила.

5. Не гледайте новини (камо ли брифинги!). Пиша го с удивителен знак. Натравянето с информация около Ковид-19, само ще ви напрегне повече.

есен
Снимка: iStock

6. Излизайте повече сред природата. България е красиво място. Гледките тук са цяр за психиката. Подарете си прорязващата красота на някое синьо небе, на някоя необятна планина, на някоя тиха река...

7. Пробвайте да си изключите телефона поне веднъж седмично. Който и да ви търси – може да почака. И вие имате право на вашето лично време.

Това са моите седем негласни правила. Сигурен съм, че и вие сте се сещали за тях, но в бързината може и да не сте ги приложили. Ще усетите как още след първата седмица топлината на радостта ще се разлее вътре във вас. Тогава усмивката ще се върне сама. Не ѝ позволявайте да си тръгва.

жена есен
Снимка: Istock

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти