Как да разпознаем първите признаци на топлинен удар

Как да разпознаем първите признаци на топлинен удар
Снимка: iStock

Въпреки, че опасността от прегряване е известна на всички, в най-горещите обедни часове улиците са пълни с хора, на които не им е наложително да са навън - възрастни, болни, малки деца.

Високите темпертури имат неблагоприятно влияние върху човешкото тяло, то се прегрява, а крайнитата фаза е топлинен или слънчев удар.

Най-податливи са възрастните хора и малките деца, както и хората с хронични заболявания. Те имат непълноценна терморегулация и лесно прегряват. Първата реакция на тялото е включване на компенсаторни механизми, които са предвестник на започващ топлинен удар, и ако не се обърне внимание последствията могат да са тежки. Това са обилно потене, учестено дишане, сърцебиене, зачервена кожа и лигавици, сънливост, отпуснатост, чувство за безсилие, световъртеж, главоболие. Пострадалият трябва веднага да се отведе на хладно място и да му се даде да пие вода, помагат и хладните компреси на главата. Ако не се вземат мерки, следващият етап е топлинният удар.

Топлинният удар настъпва, когато компенсаторните възможности на организма се изчерпат.

ф
Снимка: iStock

Той има две форми – коматозна и делирна.

По-честа е първата, потърпевшите изпадат в безсъзнание (припадат), пулсът става едвам доловим (филиформен), ритъмът на дишане и сърдечна дейност са нарушени. При делирната форма хората с топлинен удар стават свръхвъзбудени, необичайно раздразнителни и много уплашени. Често изпитват гняв и агресия. Когато видим припаднал човек, ясно е, че има нужда от помощ. Важното е да се усетим, че в жегата неадекватният, гневният, агресивният може да страда не от липса на възпитание, а да е прегрял.

ф
Снимка: iStock

Слънчевият удар има подобни характеристики, но той се развива от прякото действие на слънчевото облъчване. Виновници са инфрачервените лъчи от невидимия спектър, които имат топлинно действие. Непокритата глава се нагрява от тях, кръвоносните съдове в мозъчните обвивки се разширяват, произвежда се повече ликвор и обемът в черепа нараства. Израз на повишеното вътречерепно налягане са гадене и повръщане, възбуда на нервната система, смущение на зрението и крайна фаза гърчове и загуба на съзнанието.

Топлинният и слънчевият удар са сериозни състояния, които могат да завършат фатално. Да се допусне тежко прегряване е престъпление, при положение, че профилактичните мерки са крайно елементарни: шапка, леко светло облекло, прием на достатъчно вода, стоене вкъщи през обедните часове, когато е горещо. Специални мерки трябва да се вземат при малките деца, особено бебетата. Те имат повишена обмяна на веществата, несъвършена терморегулация, памперсът прибавя допълнителна топлина, нагрятата количка също.

ф
Снимка: iStock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти