Как да предпазим децата от насекомите през лятото

деца комари насекоми лято
Снимка: iStock

Прекрасното лято си има и своите неудобства, а най-неприятното е ужилването и полазването от насекоми при децата. Ако детето не е алергично, инцидентът преминава почти незабелязано с малко повече почесване. 

Комарите, хапещите мухи и дървениците, са сравнително безобидни, обикновено предизвикват силен сърбеж и зачервяване, които преминават след 1-2 дни без последствия. 

Повече проблеми предизвикват осите, медоносните и земни пчели и стършелите. Ако детето е алергично към ухапване от насекоми, вероятността да настъпят усложнения след ужилването, е много голяма. При алергичните почти веднага ухапаното място се зачервява и се получава оток, понякога доста голям. 20-30 минути след ухапването при тези деца започват да се проявяват признаците на алергична реакция – виене на свят, изпотяване, спастична кашлица, кръвното налягане спада, появяват се обриви и отоци. 

деца комари насекоми лято
Снимка: iStock

Най-опасни са ужилванията близо до гърлото – по езика, небцето, устните, вътрешната страна на бузите, шията. Лигавицата отича и може да се стигне до задушаване. Спешната медицинска помощ в тези случаи е задължителна.

Всеки родител трябва да знае как да реагира, ако детето му пострада от насекомо. Жилото на пчелата се изважда с пинсета. Макар и откъснато, жилото продължава да изпуска отрова, затова колкото по-бързо се извади, толкова по-добре. Мястото се дезинфекцира със спирт. Поставя се студен компрес от вода или лед, за да намалеят отокът и болката. След това се намазва с кортикоиден крем. 

Ако ужилването е по езика, устата, шията или детето е алергично, веднага потърсете лекар. Той ще постави инжекция с кортикостероид или адреналин при заплашващ шок. Ако някой в семейството е алергичен, не трябва да се тръгва на разходка без противоалергични таблетки и кремове. Но ако детето вече е имало сериозна алергична реакция или е преживяло алергичен шок, винаги под ръка трябва да имате адреналин под формата на „писалка”, което е голямо удобство, всеки може да го постави мускулно, дори през дрехите.

деца комари насекоми лято
Снимка: iStock

По-важно е да не се достига до тези ситуации, затова:

Поставете предпазни мрежи на прозорците, особено ако вкъщи има малко дете. Прегледайте внимателно терасите, таванските помещения, улуците, дворовете, там осите свиват гнезда.

Ако забележите насекомо върху детето, не правете резки движения. Така само ще изплашите животното и ще предизвикате неговата агресия.

Ходенето с боси крака по тревата е много полезно, но в периода на пчелите то е неразумно. Те опрашват някои треви и детето може да ги настъпи.

Не водете децата по откритите пазари. Сладките плодове, особено гроздето, привличат пчелите, а осите налитат на суровото месо и рибата. Избягвайте да храните децата навън. Жилещото насекомо може да се скрие в храната и да попадне заедно с нея в устата на детето.

деца комари насекоми лято
Снимка: iStock

През лятото е опасно децата да се пръскат с парфюми, ароматът на парфюма привлича жилещите насекоми и ги прави агресивни. Опасен е и гланцът за устни, с който малките дами обичат да се кипрят. Той обикновено има силен аромат на плодове, любими на насекомите –ягода, малина, праскова и ги привлича не където трябва.

Ярките, пъстри дрехи също привличат насекомите, облечете детето в светли, пастелни тонове.

Най-сигурната защита против ухапване от насекоми си остава използването на репеленти и фумигатори. Фумигаторите са много ефикасни, тъй като разпръсват във въздуха отрова, която отблъсква насекомите, а е безвредна за човека. Продават се под формата на аерозоли, пластини, спирали, които се включват в електрическата мрежа. 

Масово се използват и различни видове репеленти, които се продават в аптеките без рецепта. Нанасят се върху кожата и дрехите и осигуряват защита от насекомите средно 2-3 часа. Най-безобидни за децата са натуралните репеленти, изготвени на базата на растителни масла от анасон, бяла ела, карамфил. Репелентите действат по-кратко при децата, те са в постоянно движение и се отмиват лесно с потта. Затова в тези случаи трябва да се нанасят по-често. 

При най-малките могат да се нанасят върху дрехите, за да не се дразни кожата. Не се препоръчва нанасянето на репелент върху лицето. При децата той може лесно да попадне в очите и устата с всички неприятни последици от това.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти