Как да познаем грипа и как да го лекуваме?

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

Всяка година по това време ни завладява страхът от поредния грип. Опасенията са основателни, грипът е най-тежко протичащата инфекция в сравнение с другите вирусни заболявания, наречени погрешно настинки. Дали има обявена епидемия или не, ако грипът ни споходи, ни очакват няколко мъчителни дни.

При пълно здраве, без никакви предупредителни симптоми изведнъж температурата става много висока – 39-40 градуса, болят всички мускули и стави, човек се чувства безсилен, като „сгазен от валяк”. Главоболието е почти задължително, особено в областта на очите. Чест спътник са и болките в гърлото, втрисането, хремата и кашлицата. Оплакванията продължават 3-7 дни.

Най-уязвими са малките деца, тяхната имунна система е незряла, някои от тях се срещат за пръв път с подобен вирус и реакцията им е доста бурна. Тежко и с усложнения може да протече грипът и при възрастни хора и при тези с хронични заболявания. Вирусът на грипа се разпространява много бързо, защото заразяването става лесно по въздуха и чрез предметите.

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

Как се лекува?

Стара истина е, че грипът, както и другите вирусни инфекции трудно се лекуват, най-малкото с антибиотици. Тяхното приложение е уместно едва след петия ден, ако състоянието на болния се влошава и се подозира добавена бактериална инфекция. Тя се доказва лесно с кръвни изследвания. Грипавият задължително трябва да остане на легло, а лечението е симптоматично, за облекчаване на състоянието му.

Дават се лекарства за смъкване на температурата, за отпушване на носа, против кашлица и т.н. Удачни са комбинираните препарати, които едновременно повлияват тези симптоми. Течностите са задължителни, децата лесно се обезводняват от високата температура. Антивирусните препарати са в основата на лечението на грипа. Малките деца, особено кърмачетата задължително се водят на лекар, при тях състоянието се променя за часове. Най-честите усложнения на грипа при децата са възпаление на ушите, бронхити, пневмонии.

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

Най- сигурната защита от грипа е избягването на срещите с него. Затова болните трябва да си останат вкъщи, за да не разнасят заразата. Не посещавайте места, където се събират много хора. Видимо здрави, те могат вече да са носители на грипния вирус. Ако имате възможност, оставете детето в къщи, в детските градини половината деца са болни. Това важи особено за децата с хронични заболявания и алергичните, те лесно се разболяват и са склонни към усложнения. Обърнете внимание на храненето на детето и на цялото семейство – ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, прясно изцедени сокове, мед, чай, лук и чесън укрепват имунната система.

Проветрявайте често стаята на детето, за да бъде въздухът чист и влажен. При температура в помещението над 22-23 градуса въздухът става сух, уврежда лигавиците на дихателната система и вирусите много лесно я атакуват. Профилактично и при контакт с болни дайте на детето някое от многобройните средства за стимулиране на имунната система.

За противогрипни ваксини вече е малко късно, имайте предвид, че антитела се изработват 2-3 седмици след поставянето на ваксината.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти