Как да пестим време

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Цяло изкуство е да умее човек правилно да разпредели времето си, за да му стигне за всичко.

Особено на една работеща няколко неща жена (в това число и домашните задължения), с деца и семейство, а в моя случай и с куче.

Ето какво установих, че изяжда времето ми.

На първо място това е всичко, което ме разфокусира.

Има много малко неща, които могат да се съвместяват и да спестяват време. Това са обикновено тези, които вършим инстинктивно, без да се замисляме. Например - мога да съм с маска на лицето, да мия чинии и да слушам музика. Ако започна да пиша обаче, кафето ми свърши и телефонът ми звънне, някое от децата поиска да си поиграем докато говоря и сушилнята започне да издава от онзи продължителен сигнал, който ме кара най-малкото да стана да го изключа – работата се усложнява.

Затова си правя кафе, проверявам някой друг има ли нужда от нещо, изключвам звука на телефона и обявявам, че в следващия половин час имам работа. Когато пък играя с децата, се опитвам да не ставам постоянно да разбъркам яденето, да си правя кафе, да поговоря по телефона или да си проверя пощата.

Така че второто правило е по възможност да върша едно нещо и да съм отдадена изцяло на него. Това осъзнаване и потапяне в мига има своите предимства. Най-голямото – наслаждавам се на всичко, което правя – било то хранене, игра, четене на книга или разговор по телефона…

Още един голям разход на време е търсенето. Безспорно на всеки от нас се е случвало да търси нещо с минути или дори с часове. Колко голяма част от времето си губим в търсене на нещо, което не е на мястото си поради разсеяност и неподреденост. Телефон, ключове, запалка, дистанционно, очила, играчки, любима книга, онова шалче, което искаме да сложим точно сега…  

През ваканцията синът ми търсеше специалната си химикалка с гумичка поне половин час. Не, че предишния ден нямаше поне 3 такива, но те все изчезват някъде. С дъщеря ми пък търсихме десет минути палитрата за боичките й. А тя беше забравена, измита в бянята, вместо на обичайното място.

Аз търсех едно ценно за мен бижу, което свалих по време на един масаж, прибрах някъде и така и не намерих после… И това само през последните дни…

Има и други хитринки за спестяване на време, които всяка домакиня знае, като например да не прави празен ход. Отивайки да занесем празна чаша да вземем нещо по пътя и да го поставим на мястото му. Да направим списък с продуктите, вместо в най-неподходящия момент да установим, че нещо е свършило и прочие, и прочие.

Всичко е въпрос на подреденост, планиране и приоритети. Започваш от най-необходимите неща за спокойствието ти и продължаваш с най-важните. Едно по едно. Бързането и разпиляността няма да помогнат. Не съм привърженик на идеята, че разхвърляната среда на работното място стимулира креативността. Нито, че бъркотията и хаосът у дома и интелектът вървят ръка за ръка.  

И на края да не забравяме, че управляваме всеки наш ден със своите мисли и чувства. Ако го започнем с малко спокойствие, усмивка и ясен ум за това какво искаме от него всичко се нарежда.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти