Как да останем хидратирани през лятото?

g
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Лесно е да се дехидратираш в летните жеги. Дори не е необходимо да изгориш за целта. Достатъчно е, че губим голямо количество течности чрез потенето. Освен, че трябва да възстановим загубите, са необходими още повече усилия, за да поддържаме добри нива на  хидратация.

Препоръчителните дневни нужди от вода са около 3,7 литра за мъже и около 2,7 литра за жени. Но горещото и влажно време повишава нуждата от прием на течности до още по-високи нива.

Защо хидратацията е толкова важна? Причините са няколко, като основните са поддържане на стабилна на телесната температура, чревна регулация, редуциране на риска от камъни в бъбреците и филтриране на отпадъчните продукти.

Добрата новина е, че можем да останем хидратирани, докато се забавляваме, изглеждаме добре и ни е вкусно.

Инвестирайте в нова бутилка за вода

По същия начин, както новият тренировъчен екип може да ви мотивира да ходите по-често на фитнес, така и великолепните бутилки за вода в всевъзможни цветове, дизайни и функции са способни да ни накарат да пием повече вода. Намерете вашата и я носете навсякъде със себе си.

Отчитайте количеството приета вода

Някои от тези невероятни бутилки с bluetooth или друг вид връзка с приложение могат да ви напомнят, ако не пиете достатъчно вода. Бутилката започва да присветква, в случай че лампичката на организма не е била достатъчно красноречива.

g
Снимка: Thinkstock

Вода с вкус и визия

Някои предпочитат вкуса на водата, която е пречистена през филтър. Други се изкушават много повече от чашата с вълшебна течност, ако в нея има резенче лимон, ягода, краставица или мента. Ако това ще засили приема ви на течности, импровизирайте смело.

Приемайте вода чрез храната

За щастие много вкусни летни храни са хидратиращи. Дини и пъпеши, краставици и домати консумираме често през лятото. Колкото по-често, толкова по-добре. Те са с много високо съдържание на вода и помагат за хидратацията. Ако консумирате доматите и краставиците под формата на шопска салата, имайте предвид, че соленото сирене повишава жаждата, така че заменете го с по-малко солено или просто намалете количеството.

g
Снимка: Thinkstock

Следете урината, която отделяте

Цветът на урината е индикатор за нивото на хидратация. Приемът определя отделянето и обратното. Ако през лятото уринирате на 1-2 часа бистра урина, значи приемате достатъчно течности. Ако урината е тъмна и уринирате по-рядко, това подсказва, че трябва да засилите приема на вода.

Газираната вода хидратира ли?

Да, хидратира. А ако е естествено газирана, няма никаква причина да я пренебрегвате за сметка на обикновената вода. Ако е догазирана изкуствено, не прекалявайте с количествата, защото подува стомаха. Въглеродният диоксид, който се намира в газираната вода, е причина за мехурчетата в нея. Той обаче не предотвратява усвояването на водата от страна на организма. Според данни на проучване в областта след интензивна тренировка, газираната вода може да замени течностите в организма толкова ефективно, колкото и негазираната.

Кокосовата вода също е мощен летен освежител

Богата на електролити, кокосовата вода може да бъде изключително освежаваща в горещите летни дни. Важно е да избирате чиста кокосова вода, без добавена захар.

g
Снимка: Thinkstock

Внимавайте с кафето и алкохола

Кафето и алкохолът са диуретици. Айс кафето не е същото като водата. Розето също няма същата хидратираща роля. Редуцирайте кафето и алкохола до една напитка дневно и пийте вода междувременно.

Още:

Летни аутфити за смели жени

Свежи домашни лимонади без захар

15 суперхрани за отслабване

Най-добрите постни заместители на месото

Как да вечерям, за да не пълнея?

Летните плодове в здравословното хранене

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти