Как да опазим здрав гръбнака на детето?

дете
Снимка: iStock

По улиците вървят странни прегърбени същества, вперили поглед в телефона като маймуна в говорещ банан. Телефонната мания засяга всяка възраст, но децата не осъзнават, че този изтерзан огънат гръбначен стълб трябва да ги носи още много години. Младите хора в период на усилен растеж /10-16г./ са най-засегнати от изкривяване на гръбнака, но и малките деца не са пощадени. Учениците масово се оплакват от „старчески“ болежки - болки в гърба, схващания, изтръпване на крайници, главоболие. Гръбначният стълб е основата на тялото, той държи в правилна позиция не само костите и мускулите, но и вътрешните органи. От него излизат коренчета на нерви, фините разклонения на които достигат до всички органи и системи. Или казано просто: здрав гръбнак - здраво тяло.

деца
Снимка: iStock

Причините за промените в структурата и формата на гръбначния стълб са много. Обездвижването е най-често срещаната. Гръбнакът стои в правилна позиция като се поддържа от мускулен корсет. Когато мускулите са хипотрофирали от безкрайното висене пред мониторите, те не могат да изпълняват своята поддържаща функция и гръбначния стълб се изкривява. Учениците рядко спортуват или практикуват неподходящи спортове. Децата ни не само са обездвижени, но и стоят в неправилна поза. Погледнете само как наследникът ви лежи с таблет в леглото. Тежките раници са другата причина за изкривявания. Много млади дами се притесняват от бързо нарастващите гърди през пубертета и също се прегърбват, за да скрият прелестите си. Децата са все още с неукрепнала костно мускулна система и вредните привички се отразяват пагубно върху гръбнакa им. Много деца страдат от сколиоза или кифоза.

деца
Снимка: iStock

Специалистите лесно откриват аномалиите, но първата стъпка е наблюдението на родителите. Накарайте детето да застане голо до кръста с гръб към вас и обърнете внимание на следното:

На едно ниво ли са раменете?

Плешките /лопатките/ симетрични ли са или едната е по-издадена?

Извивките на талията еднакви ли са от двете страни?

Има ли гърбица?

Тазът нормално ли е разположен?

деца
Снимка: iStock

При проблем се обърнете към специалист. Ранните и леки форми на изкривяване лесно се коригират със сравнително прости методи като лечебна гимнастика, която първоначално се провежда в отделенията по физиотерапия, а след това и у дома.

Как да предпазим детето от деформации на гръбначния стълб? Следете за правилната стойка. Бюрото и столът трябва да съответстват на ръста на детето. Ограничете до минимум седенето пред електронните устройства, не повече от 1-2 часа дневно. И движение, разбира се. И то ежедневно. „Неделните“ спортисти са най-опасни - цяла седмица лежане и един ден як напън. Резултатът е травми и мускулна треска. Най-добрият спорт и за профилактика, и за лечение, е плуването, то развива най-добре мускулите около гръбначния стълб. Подходящи са и спортове с разтягане на мускулите като йога, спортна гимнастика, волейбол и др. За крехкия детски организъм не са подходящи спортове, които развиват предимно едната страна на тялото като тенис и бадминтон. Карането на колело дълго време също крие рискове при проблеми с гръбнака, гръбначният стълб се прегъва над кормилото, а седалката кара тялото да вибрира.

деца
Снимка: iStock

От години не можем да се преборим с тежките ученически раници. Те са най-опасни когато се носят с една ръка, особено по-големите ученички, които използват дамски чанти вместо раници. Най-подходящи са раниците на гърба, защото тежестта се разпределя равномерно. Раниците на колелца не са решение, тялото се усуква на една страна дърпайки тежестта.       

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти