Как да контролираме апетита (и да се чувстваме сити без да поглъщаме много калории)

b
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

Лято е, ръка за ръка с диетите и режимите на които сме се подложили, за да изглеждаме добре в оскъдните дрехи през топлия сезон. Горещините притъпяват донякъде желанието за по-тежки храни, а изобилието от свежи плодове и зеленчуци на пазара помага да следваме хранителния си план.

Въпреки това, винаги намираме място за десерт или друга вкуснотия. Апетитът ни се провокира от вида на любимо лакомство, от това как ухае, от познатия на рецепторите любим вкус. Това е желанието да хапнем нещо определено, нещо което ще достави удоволствие на сетивата ни. Желание, което няма нищо общо с глада. Гладът е инстинктът ни за самосъхранение, апетитът е нуждата, желанието за познатия любим вкус. За това е трудно да го контролираме. Кой се отказва лесно от нещо, което му доставя удоволствие и радост?

Решим ли да подложим на контрол апетита е добре да слушаме внимателно сигналите на тялото си. Дали изпитваме глад или просто нужда да хапнем нещо, което обичаме. Гладът сигнализира за потребност на организма от хранителни вещества, апетитът за емоционална потребност от храна. Емоционалното хранене ни действа успокояващо, чувстваме се добре и повдига настроението ни. Звучи чудесно, проблемът обаче е в това, че този вид хранене обикновено е свързано с поглъщането на десерти, мазни и вредни храни. Разбира се, добре е понякога да си доставяме удоволствие, предвид всичко това, което правим, за да поддържаме фигурата си.

Важно е да обръщаме внимание и на психическото и емоционалното си състояние. Често посягаме към любимите си сладкиши, когато се чувстваме нервни и стресирани. Стресът увеличава апетита и лакомо се нахвърляме на първото сладко нещо изпречило се пред очите ни, надявайки се това да снеме до известен степен напрежението и дискомфорта ни в момента.За тези случаи имайте под ръка нещо здравословно – протеиново блокче, ядки, плодове. Ако непременно трябва да е шоколад, нека бъде черен.

Физическата активност е чудесен начин да намалим стреса и напрежението. Вместо да борим тези състояния с храна, по-добре да поспортуваме, да направим дълга разходка в парка или среща с приятелки и шопинг. Последното определено е с доказан положителен ефект.

Хапването често и по-малко също притъпява пристъпите на глад.

b
Снимка: Thinkstock

Съставете си меню с 4-6 хранения дневно. Така ще приемате по-малки порции, но по-често, вместо преяждане в 2-3 обилни хранения.

Доказано е, че храните богати на протеини и фибри засищат за по-дълго време. Това са зеленчуците, бобовите растения, семената и ядките, яйца и извара, риба, авокадо, кафето и зеленият чай. Ако обичате канела, джинджифил, мента, люти чушки и черен шоколад..смело ги включвайте в менюто. Подтискат апетита и ускоряват обмяната на веществата.

b
Снимка: Thinkstock

А успявате ли да се наспите? Според изследвания, липсата на сън стимулира апетита и пристъпите на глад. Желанието да хапваме сладко е по-силно и неконтролируемо, когато сме недоспали.Така тялото се опитва да набави нужната му енергия.Нуждата от сън при всеки е различна, но качеството му е изключително важно за всички нас, искаме ли да сме здрави и жизнени.

Да не пропускаме и хидратирането на организма. Особенно лятото, когато горещото време значително увеличава нуждата ни от вода. Изпитате ли пристъп на глад или желание бързо да хапнете нещо, пробвайте първо с чаша вода.Понякога сигналите, които подава организма за глад и жажда може да се възприемат объркано.

b
Снимка: Thinkstock

Това, да се справим с апетита, може да бъде истинко предизвикателство предвид изкушенията, които ни се предлагат навсякъде. Малките изключения, които правим няма да навредят на режима ни, ако през останалото време се грижим правилно за телата си, спортуваме, храним се пълноценно и почиваме.

Ако сме мотивирани и постоянни резултатите няма да закъснеят.

b
Снимка: Thinkstock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти