Как да консервираме храна за малките деца

s
Снимка: Thinkstock

Пазарите са отрупани с пресни вкусни плодове и зеленчуци, дар от есента, но бебето е още малко и не може да ги опита.

А когато стане време за захранване, навън ще вали сняг и няма да има и спомен от това изобилие. Спокойно, повечето от сезонните храни могат да се консервират като запазват голяма част от качествата си при правилна обработка.

Замразените зеленчуци са идеалната алтернатива на пресните. А понякога са и по-полезни от тях през зимата. Защото се знае, че несезонните плодове и зеленчуци идват от стотици километри, в най-добрия случай са парникови, отглеждани на изкуствена светлина и с много торове. Затова запретвайте ръкави и подгответе фризера. Ако искате наистина полезни зеленчуци, трябва да са възможно най-пресни и здрави (без загниване) при замразяването им.

Спанакът е идеален за замразяване. Измийте едно по едно листата и бланширайте за 2-3 минути, охладете и поставете в пликове във фризера.

s
Снимка: Thinkstock

Тиквичките, морковите и пащърнакът също се приготвят лесно – остъргват се, измиват се, бланшират се за 2-3 минути след което веднага се поставят в ледена вода за 1 минута. Отцеждат се и се съхраняват на порции в пликове във фризера.

s
Снимка: Thinkstock

Тиквата се настъргва и се замразява, след това е лесна за приготвяне. Храната може да се замрази и в бурканчета, условието е да има един пръст разстояние до капачката, за да не се пукне стъклото при замразяването.

s
Снимка: Thinkstock

Ако ви е попаднало прясно, домашно месо, също може да го съхраните за няколко месеца чрез замразяване. За децата е най-добре да се свари предварително до готовност, пасира се заедно с част от бульона, може да се прибавят и зеленчуци и се разпределя в бурканчета или формички за лед.

s
Снимка: Thinkstock

Докато при замразяване се запазват много от качествата на зеленчуците, при плодовете не е така. Те съдържат голямо количество вода и при размразяване стават на каша и с вкус, далечен от истинския.

Малко плодове са подходящи за замразяване – боровинки, малини, диви ягоди. Размразявайте плодовете бавно на стайна температура. При зеленчуците е обратно, размразявайки ги в кипяща подсолена вода за 1-2 минути те запазват свежия си вид.

s
Снимка: Thinkstock

Консервирането в бурканчета чрез стерилизация е стар начин за запазването на продуктите. Измийте старателно бурканчетата и капачките, напълнете с подходящи продукти и стерилизирайте за 15 минути. Така ще имате готови придукти за детето.

s
Снимка: Thinkstock

Сушените плодове и зеленчуци запазват много добре витамините и минералите си, губят само водата си. Вече се продават специални уреди за сушене на плодове и зеленчуци. Прекрасни на вкус и качество са сушените сливи, кайсии, ябълки, круши, чушки, домати.Сушените плодове са много полезни, съдържат витамини и минерали, въглехидрати и разтворима целулоза.

s
Снимка: Thinkstock

Класическо лекарство при запек са сушените сини сливи и круши. Накисват се във вода, пасират се и се предлагат на детето на гладно за стимулиране на перисталтиката на червата.

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти