Как да изберем стил за интериора: кратък пътеводител в обзавеждането

Как да изберем стил за интериора: кратък пътеводител в обзавеждането
Снимка: atg-design.com

Ивета Попова

За да не се изгубим в потока от информация и за да можем да обясним на своя дизайнер какво искаме, предлагаме на вашето внимание кратък пътеводител на популярните стилове в интериора.

ф
Снимка: atg-design.com

Скандинавски: съвършенство в простата

Започваме с любимия на повечето хора скандинавски интериор. Трите опорни точки на стила: светла цветова гама, рационално използоване на пространството и натурални материали. Най-любимият от материалите — дървесината.Максимум простор и светлина, минимум декорация и тъмни нюанси.

Минималистичното скандинавско пространство обича внимание към всеки детайл. В него няма да видите масивни елементи и набиващ се на очи декор, но за сметка на това ще срещнете цветови акценти, скандинавски орнаменти, живи растения и почти задължително текстил и керамика.

ф
Снимка: atg-design.com

Главни плюсове: Този стил организира добре пространството с помощта на ергономични форми на мебелите и изобилие на светли цветове като разширява визуално пространството.

За кого е подходящ: Практични личности, които не се чувстват комфортно сред помпозни полилеи и класически орнаменти. Също така на хора, които държат техният дом да бъде подреден, семпъл и чист.

ф
Снимка: atg-design.com

Лофт: тухлен и брутален

Първото нещо, което идва на ум като чуем за “лофт” — червени тухли и висок таван. Всъщност тухлените конструкции в лофт пространството могат да бъдат в различна окраска, а таванът не е задължително да бъде безкраен. Лофт интериорът, зародил се в изоставените промишлени пространства, днес може да бъде добре адаптиран и в жилищни условия.

Ако пространство не разполага с “естествени” тухли, то те могат да бъдат заменени с декоративни такива. Всъщност в такъв интериор се използват и много други материли -  бетон, метал и грубо обработена дървесина.

ф
Снимка: atg-design.com

Сред всички съвременни стилове в интериорния дизайн, лофтът дава най-голямо пространство за творчество.Декоративните елементи се стремят към урбанизма. Всъщност тук са добре дошли графитите, светодиодните надписи и “уличните” осветителни тела. При умело проектиране цялата тази бруталност може да дружи с обикновения домашен декор и произведения на изкуството.

Главен плюс: В някои случаи имаме възможност да спестим от облицовъчни материали, а и може да не скриваме инсталациите.

За кого е подходящ: Прието е да се смята, че стилът има мъжки характер и идеално пасва на т.нар. “ергенски” жилища. Въпреки това, много дами влюбени в този стил няма да се съгласят. Подходящ е за творчески натури, които са вдъхновени от индустриалната естетика.

ф
Снимка: atg-design.com

Класика и неокласика: на всички времена

Скандинавският и лофтът вече отдавна са завоювали симпатии на много европейци, но в играта винаги е имал своето място класическият стил.

Важно е да знаем, че зад словосъчетанието класически интериор може да се крият много неща. Можно да се позовем на епохата на Възраждането, антични скулптури, колони, но най-често под интериорна класика се разбира нещо обичайно: картини, помпозен текстил, бежова гама, симетрия и масивни мебели.

А какво е неокласика? Това е съвременна интерпретация на класическия стил. Всъщност, неокласиката понижава градуса на помпозност и монументалност и предполага съчетание на традиционния декор със съвременен. Стилът  предполага благородни материали и богатство на фактури. Тук има място за бархет, велур, кожа, лакирано дърво, огледала и ненатрапчива позлата. За основа на интериора са светлите нюанси на кремово и кафяво.

Главни плюсове: Винаги актуално, проверено от времето.

За кого е подходящ: Консервативни натури, убедени в това, че модата е временна, а стилът вечен.

ф
Снимка: atg-design.com

Хай-тек: нови технологии в интериора

В 80-те години на миналото столетие хай-тека в интериора гордо е носил своя флаг на технологичния прогрес и е бил номер едно тенденция.

Хай-тек в интериора — съвременни материали, минимализъм и функционалност. На този интериор любими са хромът, стъклото и синтетичните материали.  А на класическите декоративни елементи хей-текът казва “не”. Картините са под формата на абстрактно изкуство, а растенията — оранжерии на космическа станция.

Цветовата гама е максимално неутрална. Много метал и акцент върху разнообразието от фактури и осветление (предимно светодиодно).

Главен плюс: В този интериор не е нужно да крием техниката,напротив — тя може изцяло да замени декорацията.

За кого е подходящ: Перфекционисти, предпочитащи прагматизъм пред роматиката, а сащо така и любители на гаджети и научна фантастика.

ф
Снимка: atg-design.com

Еко: без ГМО

Сигурно си мислите, че еко стилът в интериора е противоположен на хай-тека. Това е така - еко стилът не приема синтетиката, но и не отхвърля техническия прогрес в интериора. Въпреки всичко, тези два стила имат много общо — тяга към рационалност, свободно пространство и проста геометрия.

ф
Снимка: atg-design.com

В своя чист вид – еко стилът винаги се свързва с натуралните материали и изобилие от жива флора. Сред основните материали може да наблюдаваме: дърво, стъкло, природен камък, хартия и бамбук. Еко-пространството може да бъде декорирано с дървесина, корени, жив мъх. Добре ще се съчетаят плетените изделия, които в последно време успешно се нареждат в списъка с интериорни трендове.

Главен плюс: Еко-интериорът има всички шансове да стане едно хармонично, наситено с кислород пространство насред забързания, шумен град.

За кого е подходящ: Любителите на природата.

ф
Снимка: atg-design.com

Минимализъм: дзен в интериора

Едно от най-популярните направления в света на дизайна,  привличащо със своята сдържаност и функционалност. Това не е просто лаконична обстановка, това е цяла философия: колкото се може по-малко излишни неща в живота и колкото се може повече светлина и пространство.

Минимализмът приветства отворената планировка, изобилието от светли цветове и гладки повърхности.Минимум детайли — всички системи за съхранение са скрити, декорацията в практическия си вид отстъства, тази функция е поета от функционални предмети: отсветителни тела, възглавници, техника.

Цветовата схема често е построена около два или три базови цвята, с цел освежаване на обстановката са възможни цветови акценти и сценарии на осветлението.

ф
Снимка: atg-design.com

Главен плюс: Стилът ни позволява да спестим декоративни елементи и да обърнем внимание на функционалността.

За кого е подходящ:  Аскети - търсещи дзен в интериора, на рационалисти - уверени в това, че малкото е повече.

Несъмнено, в създаването на дизайна съществена роля играе професионалният нюх. Той позволява да бъде предвиден всеки детайл в интериора и да се установи тясната връзка с темперамента на обитателите. Затова не се колебайте да потърсите професионална подкрепа при създаването на Вашия мечтан интериор!

Още за интериорния дизайн:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти