Как да изберем правилната диета и правилния спорт за нас

спорт диета
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

Морето от информация е огромно и често се чувстваме повече объркани, отколкото информирани, когато решим да спортуваме и следваме хранителен план.

Няма как да са общовалидни нещата. При един действа едно, при друг нещо съвсем различно.

Всеки от нас е различен и има нужда от индивидуален подход към това, какво да избере за себе си. Спортът и хранителният ни план трябва да ни тонизират и зареждат с положителна енергия и настроение, а не да се чувстваме като в капан на строг, ограничителен режим и изтощителни тренировки.

спорт диета
Снимка: Thinkstock

Всяка една диета ще действа в краткосрочен план. Намалим ли храната, килограмите също ще намалеят. Въпросът е какво се случва след като свалим набелязаните килограми и бавно се върнем към старите хранителни навици. Обикновено връщаме старото тегло, и всичко започва отначало.

Разбира се, хранителен режим съставен от специалист е най-добрият вариант, но ако решите да действате сами, обърнете внимание на това да следвате балансиран и разнообразен хранителен план.

Така няма да лишавате организма от всичко, което му е нужно. Чувстваме ли се ограничени и гладни диетата ни е обречена на провал.

Важно е да следваме хранителния план с минимални усилия , а не да бъдем подтиснати и нервни. Гладът не е решение решим ли да отслабваме или ако е, то това е за малък период от време.

спорт диета
Снимка: Thinkstock

Всъщност най-добрата диета за всеки е тази, която му помогне да задържи свалените килограми в дългосрочен план. Тя е индивидуална и съобразена с нашия ритъм на живот, предпочитания, характер, мотивираност, бюджет.

Същото се отнася и за спорта. Открийте за себе си тази двигателна активност, която да практикувате с удоволствие. Така ще бъдете мотивирани и постоянни, нещо от изключителна важност желаете ли да постигате резултати относно визията си.

спорт диета
Снимка: Thinkstock

Ако сте по-спортна натура и обичате предизвикателствата, може да опитате с джогинг, фитнес, кросфит, колоездене, тенис. С тези спортове ще изградите сила и издържливост, но внимавайте ако сте начинаещи. Започнете умерено и постепенно увеличавайте натоварванията.

За обичащите да са в група и спортът да бъде преди всичко забавление, са идеални груповите занимания като йога, пилатес, канго джъмпс, зумба, танци. Ще се разтоварите от стреса и ежедневието, а метаболизмът ще работи на пълни обороти.

спорт диета
Снимка: Thinkstock

Плуването, стречинг, ходенето с бързо темпо са активности, които ще поддържат тялото ви в добра форма, а едновременно с това ще щадят ставите и сухожилияти ви.

Важното е да бъдем активни и постоянни, независимо от възрастта. Спортът е перфектният помощник за справяне със стреса, депресивните състояния, отслабналата имунна система и липсата на тонус.

спорт диета
Снимка: Thinkstock

Целта на всяка диета и спортни занимания е да изглеждаме визуално добре. Те са индивидуални предпочитания, които всеки съобразява и синхронизира със собствения си ритъм и начин на живот.

Общовалидно за всички е да се стремим да бъдем постоянни и мотивирани, за да постигаме резултати от положените усилия, а това ще ни кара да се чувстваме удовлетворени и щастливи.

спорт диета
Снимка: Thinkstock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти