Кабинетът - важна част от съвременния дом

интериор кабинет
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

В динамичното ежедневие с фокус върху кариерата, за много хора е нормално професионалното развитие да бъде сред топ приоритетите. Това съвсем естествено показва своето отражение и в съвременния български дом чрез присъствието на кабинет като отделно помещение. С тази нетолкова нова тенденция можем смело да кажем, че е отминала ерата на стаята за гости и преобразуването ѝ в домашно работно кътче.

Създаването на кабинет по един или друг начин е израз на търсенето на удобно внедравяне в дома на пространство за работен процес. Ако в предишния век, само децата бяха тези, които се връщаха вкъщи с домашно, то вече и техните родители го правят нерядко. И с цялото си съзнание, че не биха искали да обсипват масата в трапезарията с всичките си електронни джаджи или да си спестят изгърбената стойка на ниската маса във всекидневната, много от вас взимат по-рационалното решение.

интериор кабинет
Снимка: ATG Design

В своя опит като архитект отчитам тази нужда и нерядко съветвам клиент да създаде тази важна част от своя бъдещ дом поради редица предимства. Разбира се, от основно значение е личният контекст и затова желая да представя два много конкретни примера с интериори, завършени през тази година.

Уютен кабинет за семейния бизнес

В проект RD-1 заданието на клиента бе да изградим интериор, който цялата фамилия да споделя за събирания и работни срещи. Семейният бизнес бе водеща причина за нуждата от обособяване не само на голямо отворено пространство за делови сбирки, но и на уединено кътче за фокусиране върху задачи.

Тук ясно сюжетът ни подсказа, че създаването на уютен кабинет е задължително и не бе трудно да уверим собствениците в това правилно решение. Така обособихме компактно пространство, в което има както бюро с насочено осветление, така и малка библиотека с удобно кресло за отдих или концентрация

интериор кабинет
Снимка: ATG Design

интериор кабинет
Снимка: ATG Design

Изборът на материалите в тази стая кореспондира с цялостната линия на апартамента, но се отличава с топлото присъствие на дървото и кожата. Така кабинетът се превърна във важна част, която носи свой дух и същевременно допълва рационално дома.

Кабинет с бъдеща трансформация

Апартамент Starbucks е жилище oт 30-те години, което реновирахме из основи. Буквално започнахме с изграждане на нови стени и разделяне на помещения. А в самото задание дори първоначално не влизаше план за кабинет.

Тъй като собствениците са младо семейство и всеки от тях е с отговорна позиция в своята професия, решението за създаване на кабинет дойде от само себе си. Оформянето на трето помещение в близост до детската стая някак си логично пасна на концепцията за обособяването първоначално на кабинет, а в следващите години той естествено да се превъплати в ученическа стая за вече порастващото дете. И в двата случая решението да се отдели пространство за фокус върху задачи е универсален ключ за освобождаване на другите стаи в дома от тази отговорност.

интериор кабинет
Снимка: ATG Design

Какъв е вашият контекст и функционално решение ли е да обособите кабинет – надяваме се тези два примера да са добра отправна точка за преценка. Нашият екип от архитекти е насреща за консултации и изготвяне на цялостен план за Вашето жилище.

Още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти