Изгубеното изкуство на коледния филм или защо вече не правят хубави коледни класики?

Изгубеното изкуство на коледния филм или защо вече не правят хубави коледни класики?
Снимка: netinfo

„Сам вкъщи“, „Замръзналото кралство“, „Елф“, „Коледата невъзможна“... коледни класики. Филми, които се въртят по телевизиите всяка година, когато дойде декември. Филми, с които всички израстваме, всички познаваме и почти всички обичаме. И филми, които, с изключение именно на „Замръзналото кралство“ от 2010 година, са направени преди повече от десетилетие.

„Правят ли изобщо още коледни филми?“, ме питаше един приятел по-рано през есента. Не бях сигурен как точно да му отговоря. Достатъчно е красноречив фактът, че не можех да се сетя за нито един паметен филм на празнична тематика, излязъл по киносалоните от 2011 година насам, когато започнах да гледам филми на кино всеки месец. В наши дни вече посещавам киносалона почти всяка седмица, но фактът си остава налице.

Декември дойде и отговорът на въпроса му най-накрая се представи под формата на кинопрограмите за последния месец от годината. Да, коледни филми все още се правят. Проблемът е, че просто вече не са добри.

Никой не отива да гледа на кино, нито пък си пуска по телевизията коледен филм с мисълта да гледа художествено стойностна или мисловно обременяваща творба на седмото изкуство. Иначе казано, добрият коледен филм може да има под 50% критическо одобрение в Rotten Tomatoes и пак да изпълнява самопоставените си цели до съвършенство. Важна е атмосферата, духа и позитивното послание.

„Палави мамчета по Коледа“ – звучи забавно по абсурден и пресилено закачлив начин, нали? Човек си пуска трейлъра или го гледа преди прожекция на филм през ноември и вижда две минути и 30 секунди от лента, която излиза точно преди Коледа и подчертава колко им е писнало на главните героини от ежегодния празник, колко обременяващ е той за тях и как те възнамеряват да си го направят готин с типично за тъповата американска комедия женско парти.

Съжалявам, но това трудно може да пожъне голям финансов успех или да се превърне в коледна класика, господа продуценти и сценаристи.

Снимка: netinfo

Почти същото може да се каже и за другата комедия, чието действие се развива по коледните празници и която се върти по киносалоните по цял свят – „Баща в излишък 2“. Дори да пренебрегнем абсурдната комбинация от главни герои, всеки от които е доведен баща на биологичното дете на другия, филмът е масово критикуван заради циничния си хумор – а нищо не разбива шансовете комедия да се превърне в коледна класика от мързелив и циничен хумор.

Ситуацията с конкретния филм става още по-тъжна от факта, че актьорският му състав е абсолютно първокласен. Изпълнителите на главните роли Марк Уолбърг и Уил Феръл са доказали, че са способно дуо на екрана в редица комедии, сред които най-добрата по всяка вероятност е „Ченгета в резерв“ от 2010 година, а за актьорите, които играят екранните им татковци в „Баща в излишък 2“, думите до голяма степен са излишни. Мел Гибсън е жива легенда, а Джон Литгоу не по-малко доказан талант, макар и не толкова известен.

Снимка: netinfo

Това ни довежда и до декемврийските филми, които всъщност се очакват с голямо нетърпение и за които отзивите дотук са изключително позитивни. Единият от тях по подразбиране ще е най-големият блокбъстър на годината, вторият е потенциален силен претендент за редица награди, а третият събира на екран двама от най-даровитите комици на времето си с една от най-големите филмови звезди на това десетилетие.

Някои от вас са се досетили, че първият филм, за който говоря, е „Междузвездни войни: Последните джедаи“, вторият е мюзикълът „Най-великият шоумен“ с неотразимия Хю Джакман в главната роля, а третият е „Джуманджи: Добре дошли в джунглата“ с мегазвездата Дуейн Джонсън и комиците Джак Блек и Кевин Харт. Не се и съмнявам, че и трите филма ще оправдаят високите очаквания, които им се поставят заради постъпилите дотук положителни отзиви, и ще ги гледам с удоволствие.

Снимка: netinfo

Наред с всичките си разлики, те имат едно общо нещо – нито един от тях не е коледен филм.

В заключение ще приканя младия господин, който ме попита през есента дали още правят коледни филми, да се наслади на всяко от трите заглавия, които изброих в по-горния параграф – да, приятелю, дори на мюзикъла – и да не губи надежда, че някой ден отново ще гледа симпатично идиотски коледен филм като „Дядо Коледа с мускули“ или „Коледата невъзможна“. Чарът на такива ленти може да изглежда безвъзвратно изгубен, но... по Коледа стават чудеса, нали?

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти