Изгряващите чернокожи звезди на Холивуд - кои са те и какво да очакваме от тях

колаж
Снимка: Getty/Gulliver

Прочутото студио за филмови комиксови адаптации Marvel регистрира един от най-големите си успехи през изминалия уикенд, след като „Черната пантера“, първият им филм с чернокож супергерой в центъра на действието, регистрира над 200 милиона долара приходи само в Северна Америка през първия си уикенд по киносалоните.

За етнокултурната важност на лентата вече са се изписали достатъчно статии, които са достъпни по различни места в Интернет. Валидността на твърденията в тях варира, но фактът, че лентата демонстрира наличието и силата на артистичен талант сред чернокожите мъже и жени в Холивуд, е неоспорим.

„Черната пантера“ е режисиран от чернокож мъж, сценаристите са двама чернокожи мъже и актьорският състав, който се представя на отлично ниво без изключения, е изграден почти изцяло от чернокожи изпълнители.

Именно затова премиерата на лентата е добър повод да обърнем внимание на някои от по-младите сред тези изпълнители, чиито имена вече са сравнително известни в Холивуд, макар и да не са сред титулуваните участници в „Черната пантера“ като Чадуик Боусман, Майкъл Б. Джордан и носителката на „Оскар“ Лупита Нионго.

Път, разбира се, даваме първо на дамите.

1. Теса Томпсън
Теса Томпсън започва кариерата си със скромни поддържащи роли в сериали като „Вероника Марс“ и „Анатомията на Грей“, но в наши дни вече е утвърдено име в актьорската професия. На телевизионния екран тя се подвизава в ролята на Шарлът Хейл в мегапродукцията на НВО „Западен свят“, която се рекламира като следващата „Игра на тронове“ и на която предстои премиера на втория сезон тази година.

По кината пък чернокожата актриса е позната с ролите си в престижни филми като „Селма“ на Ава ДюВерней, където си партнира с Дейвид Ойелово и Том Уилкинсън в ролите съответно на Мартин Лутър Кинг и американския президент Линдън Джонсън.

актьори
Снимка: Getty/Gulliver

Не по-малко известни са и появите ѝ в касови хитове като „Крийд: Сърце на шампион“ от 2016 година, където играе главната женска роля редом с героите на Майкъл Б. Джордан и живата легенда Силвестър Сталоун, и „Тор: Рагнарок“, където демонстрира завидните си лингвистични умения с умишлено развален британски акцент в амплоато на героинята Валкирия.

През 2018 година, освен във втория сезон на „Западен свят“, на Томпсън ѝ предстои да се появи в „Отмъстителите: Война Без Край“, отново в амплоато на Валкирия, както и да се снима в продължението на „Крийд: Сърце на шампион“, където отново ще сподели екрана с героите Адонис Крийд и Роки Балбоа. Едно е сигурно – тепърва предстои да се наслаждаваме на актьорските ѝ способности и вродения ѝ чар.

2. Зоуи Кравиц
Когато биологичният ти баща е роклегендата Лени Кравиц, доведеният ти татко е мачо звездата Джейсън Момоа, а майка ти е актрисата от индиански произход Лиса Боне, е ясно, че светлото ти бъдеще в шоубизнеса е поне на 75% гарантирано. Точно такъв е случаят със Зоуи Кравиц.

Актрисата първо направи впечатление в ролята на Ейнджъл Салвадоре в „Х-Мен: Първа вълна“, привлекателна млада дама от 60-те години на миналия век, която крие специалните си мутации – крила на пеперуда и експлозивна слюнка. На снимачната площадка на филма Кравиц се запознава с Майкъл Фасбендър, който играе Магнито във филма, и двамата прекарват кратка романтична връзка.

актьори
Снимка: Getty/Gulliver

В наши дни актрисата не е най-известна нито с романтичния си партньор, нито с родителите си, а със скорошните ѝ роли в „Лудия Макс: Пътят на яростта“, който бе номиниран напълно заслужено в категорията за най-добър филм на наградите „Оскар“ преди две години, и в хитовия сериал на НВО от миналата година „Големите малки лъжи“, който пък се радва на широко критическо признание през последните няколко месеца.

През 2018 година предстои да видим Кравиц в ролята на Лита Лестранж в магическия блокбъстър „Фантастични животни: Престъпленията на Гриндълуолд“, където ще сподели екрана с носителя на „Оскар“ Еди Редмейн в ролята на Нют Скамандър и суперзвездите Джони Деп и Джуд Лоу, които ще играят респективно великите магьосници Гелърт Гриндълуолд и Албус Дъмбълдор.

3. Зендая Коулман
На крехката възраст от 21 години Зендая Коулман вече е в третата фаза от своята кариера в шоубизнеса, което говори достатъчно красноречиво за трудолюбието и таланта ѝ. След като става известна в детски и тийнейджърски продукции на канала „Дисни“, младата дама записва музикален албум, който озаглавява с малкото си име и промотира активно между 2012 и 2014 година с концертно турне из цяла Северна Америка.

актьори
Снимка: Getty/Gulliver

Комерсиалният успех на начинанията ѝ дотук я доведоха обратно до актьорската професия – миналата година тя изигра главната женска роля в „Спайдър-Мен: Завръщане у дома“ и завърши 2017-а с поява в хитовия мюзикъл „Най-великият шоумен“, където пя и танцува редом с Хю Джакман и Зак Ефрон. През 2018-а предстои да я чуем в две анимации и да се снима в криминален трилър с Ансел Елгорт и Джейк Гиленхол – не е зле като за 21-годишно момиче, нали?

4. Джон Бойега
На 28 ноември 2014 година лицето на Джон Бойега стана едно от най-известните на цялата планета. На тази дата излезе първият 88-секунден трейлър за „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, седмият епизод от галактическата сага, и първият кадър от него беше фокусиран върху изпотеното и стресирано лице на Бойега.

Оттогава насам 25-годишният актьор не е излизал от фокуса на общественото внимание. През миналата година хората го гледаха в The Circle, където си партнира пред камерата с Том Ханкс и Ема Уотсън, в критически акламираната драма по истински случай Detroit на режисьорката Катрин Бигелоу и в „Междузвездни войни: Последните джедаи“.

актьори
Снимка: Getty/Gulliver

Следващият месец очакваме по киносалоните „Огненият пръстен: Революция“, продължение на едноименния хитов филм от 2013 година, в което Бойега ще играе главната роля, а през лятото актьорът ще се снима и във финалната част от новата трилогия „Междузвездни войни“, която ще излезе през декември 2019 година. Няма как да знаем каква ще е съдбата на героя му Фин, но можем да предположим с голяма доза сигурност, че неговата професионална съдба като актьор ще бъде страхотна.

5. Доналд Гловър
И като заговорихме за „Междузвездни войни“, няма как да не споменем и наскоро излезлия трейлър за „Соло: История от Междузвездни войни“. Доналд Гловър в ролята на Ландо Калрисиян очарова всички в малкото секунди, в които го видяхме по екраните на телефоните и компютрите си, с безупречните костюми, мимики и грим, с които наподоби до съвършенство чаровното излъчване на оригиналния изпълнител на ролята Били Дий Уилямс.

Но ролята на Ландо е едва върховата точка от бавното изкачване на Гловър по звездната стълбица в Холивуд. На 34-годишна възраст той вече има награди „Еми“ и „Златен глобус“ за участията си като актьор, режисьор и сценарист в сериали като 30 Rock, Community и неговия личен проект Atlanta. Освен това Гловър има три издадени хип-хоп албума под псевдонима Childish Gambino, за които е бил номиниран за общо седем награди „Грами“ през годините.

актьори
Снимка: Getty/Gulliver

На големия екран зрителите са го гледали във филми като „Марсианецът“ на сър Ридли Скот, „Спайдър-Мен: Завръщане у дома“ и Magic Mike XXL. Освен като Ландо Калрисиян в „Соло: История от Междузвездни войни“, редовните посетители на киносалоните ще могат да го чуят и в ролята на Симба в предстоящия римейк на „Цар Лъв“ под режисурата на Джон Фавро.

6. Рей Фишър
Рей Фишър все още е стигнал нивото на известност на останалите мъже, профилирани в този материал, но във всички случаи е показал, че има потенциала да ги надмине с него. Освен със симетрични черти на лицето си и забележителна фигура, Фишър може да се похвали с класическо актьорско висше образование от Американската музикална и драматична академия в Ню Йорк и с роли в театъра, по-предизвикателни от всички комедийни появи на Доналд Гловър, взети заедно.

Фишър е играл Том Робинсън в театралната адаптация на „Да убиеш присмехулник“, изпълнявал е поддържаща роля в „Макбет“ и е играл самия Мохамед Али в пиесата Fetch Clay, Make Man. За всяка една от сценичните си появи в Ню Йорк и Ню Джърси дотук младият актьор е получавал изцяло положителни отзиви от критиците, като похвалите са най-много за играта му като легендарния боксьор Али.

актьори
Снимка: Getty/Gulliver

В подготовката си за ролята Фишър качва над 10 килограма мускули, които впоследствие надгражда за своя дебют на големия екран в амплоато на супергероя Киборг в „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ и „Лигата на справедливостта“. Освен в разширената филмова вселена на DC Comics и Warner Bros., на Фишър му предстои да играе и ключова роля в третия сезон на хитовия сериал „Истински детектив“ заедно с носителя на „Оскар“ Махершала Али.

Още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти