Избере ли ни морето веднъж, то е завинаги

жена море лято
Снимка: Istock

Морето е лицето на безкрая. Съзреш ли го в далечината, вече знаеш, че не можеш без него. Стъпиш ли на брега, ослепителната му повърхност в нюанси на зелено и синьо те привлича като първа любов. Потопиш ли се във водите му, оставаш влюбен за цял живот.

Единствено морето е в състояние да ни изслуша, да прости и да ни даде напътствия в мигове, когато всичко ни изглежда безнадеждно. То лекува с всеки деликатен допир голите ни тела и това е най-верният начин да осъзнаем беззащитната си човешка природа.

Среща ни с онези, които е трябвало да познаваме отдавна, но по стечение на обстоятелствата досега животът ни е разминавал по прашните улици на големия град. Такива срещи са знаменателни. Докато вечеряме в някое от крайморските ресторантчета, осъзнаваме че споделяме само общи интереси и мисли – смеем се с пълен глас на един и същи хумор, прегръщаме се като стари приятели, за които времето никога не е съществувало, целуваме се като за последно – от страх, че някоя неведома сила може да ни лиши завинаги от това удоволствие.

Когато започнеш да обичаш някого край морето, нищо друго няма значение.

жена море лято
Снимка: Istock

Има нещо магично в това, да даваме обещания, които изпълняваме. Няма как да бъде иначе – необятната морска шир е еманация на добротата ни. Онази доброта, кято излиза от летаргията на умората, за да озари малкия свят на същества, които най-после са се открили в името на най-смислената човешка кауза – да обичаме. Да упражняваме правото си на любов, без предразсъдъци, без претегляне на аргументи „за“ и „против“.

Има нещо сакрално в намеренията ни да останем верни на всяка споделена дума или състояние на близост, защото миниатюрното ни ново общество е изцяло лишено от пошлия блясък на суетата. Това е приятелство, явило се спонтанно, непринудено и чисто. Задните мисли не съществуват. Омразата там е непозната. Егоцентризмът се разгражда като нещо, за което солената вода се оказва твърде лакома.

жена море лято
Снимка: Istock

Морето е дом за души, които си припомнят чаровният чар на самия живот. Каквото и да сме сторили, то няма значение, когато тялото посреща поредната силна вълна без никакво съпротивление. Вероятно затова се оприличаваме на чайките и гларусите, които напористо порят синьото на небето с крилете си, а вечер лакомо крадат храна от чиниите ни. Птиците по съвсем естествен начин са част са част от пейзажа.

Край брега красотата тържествува. В чист вид.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти