Ива Дойчинова: Черно море – поглед от бара

Ива Дойчинова: Черно море – поглед от бара
Снимка: netinfo

Ива Дойчинова

Българското черноморие е нещо като прелест, нещо като ужас, нещо като нищо друго на света. Ако популярната напоследък дума crawllling – обхождане на български, използваме вместо за бар за цялата ни ивица – пообходихме я в последните години.

Има уникални неща, а знакът дали ще бъде положителен или отрицателен, зависи от гледната точка и субекта. Моите типично българските феномени от последния Black sea crawlling са:

July Morning - и продължаващата във времето хипария да посрещаме изгревът на 1 юли с музика е романтичната страна на морските ни традиции. Започната от войник, който му се наложило да дава наряд точно на 30 юни и решил, че повече никога няма да преживява този изгрев сам, до младите нео-джулайци днес – походът към морето за 1 юли става все по-масов и все по-необходим. Не случайно му казват лятната нова година, а името на слънцето в този ден е Райчо.

Снимка: Thinkstock

Важни особености на ивнинга и морнинга в този ден от годината – преживява се в компания, никой не е сам, пее се и се танцува, прави се любов и се снима. Чалгата не се връзва с традицията, така като масите с пясъка. А който не може да танцува върху маса – на джулай не ходи.

Слънчака – галеното име на Слънчев бряг. Напоследък курортът хвана мазоли от удари по името му и евтин алкохолен имидж, но не си мислете, че нещо е преувеличено. По-лошо е. Поредица от хотелчета-паметници на социалистическата архитектура и залинели представи за курортен туризъм отдавна е трябвало да отидат в пенсия без право на дискусия като тази за паметника пред НДК.

Някои неща трябва да останат в миналото и да бъдат преосмислени в името на прекрасните пясъчни дюни и плажа на Слънчев бряг. Защото сега е Слънчев Удар и да, без да гоните щастливия час, получавате два джин-фиса на цена от 6 лв., но от това не ви става по-добре. Явно затова много и се пие там.

Снимка: Thinkstock

Созопол и Несебърположението става все по-красиво и арт-осмислено. Можело да се свият евтините китайски сергии и да се провиди защо Несебър се е озовал под егидата на ЮНЕСКО. Е, твърде много „шубьi“ се продават, а руският турист е наблегнал на жилищата при пазаруването, но се надявам търговците да забележат това.

Созопол е особено кътче в сърцето ми и продължавам да смятам, че никъде по морския свят не може да ти се случи такъв хубав купон, да видиш толкова красив народ и такива майстори на палачинки. Все пак и на двете места е важно да задържиш погледа си настойчиво върху красивото и да не се разсейваш.

Снимка: Thinkstock

Българският готвач на палачинки в хотел - говори 5 езика, пита те всяка сутрин как си на съответните езици и не сваля усмивката. Не ми се е случвало другаде по света да се мъчи някой да говори на български, въпреки че населихме съседните нам страни с трайно туристическо присъствие. Най-много някое усмихнато „комшу“ да отнесеш.

Паркингите пред плажа - този феномен от мутренско време – да сложиш бариера в нищото и да искаш пари за престой сред природата се оказа особено витален. Никакви закани досега не са успели да преборят законното право на българския собственик на земя да печели по най-лесния начин – от сполучливата локация на нивата на дядо му. Ако няма измама с нотариалните актове де, но това е друга тема.

Най-новият ми сблъсък е с ООД от Чепинци, направило бариера пред Баш Бара на Градина. Върху дюни, пясък, трева и под дървета от бога дадени, ти си плащаш трите лева за тоя дето вее в главите на андрешковците и винаги се намира един такъв невинен чичо на бариерата, който отвръща на справедливия ти гняв с: „Аз съм от вчера тука, така са ми казАли, от мене нищо не зависи“.

Снимка: Thinkstock

Финално – българското море е прекрасно, а плажовете – удивителни. Достъпът до него и цената на услугата е ниска, дори прекалено. Нивото на обслужване е равно на нивото на интелекта на всеки един от участниците в процеса – от най-високо държавно и общинско ниво – до човешкото. 

И винаги ще благодаря на бога, когато стъпвам на плаж Градина, храня се в Сляпата скарида, гмурвам се в Созопол или се завръщам в Иракли. Добавяйте своите любими места с усмивката на преживяванията и спомените си. Откъм критика винаги сме много добре, така че не е нужно подканяне.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти