Ю като юли, Ю като лЮбов

любов двойка лято
Снимка: iStock

Най-горещият месец, който винаги ще си вдига рамо с август кой е по-горещ, по-авантюристичен, по-любовен, по-морски и по-летен. Лятото човек го носи в себе си. Както зимата, както есента, както пролетта. В душите ни ту цъфтят ябълките, ту падат зрелите круши, ту слана попарва сетните пъпки на розовите храсти, ту вие зла фъртуна, ама си знаем, че сме сезонни като годишните времена.

В януари цъфтят липи, в май ледове ни сковават, а през октомври може да ти се случи най-горещият юли. Никой не те пита. На климата и на любовта никой не може да заповядва, никой не може да ги контролира, каквото е, такова. Приемаш го. Студено е – обличаш се, горещо е – събличаш се. Съобразяваш се и с метеорологичните условия, и с емоционалните – безусловно. Ако не го направиш, твоя воля – мръзни или получавай топлинен удар. Тоест драпай за нечия любов, та да станеш за смях с дантелено рокленце на презрамки сред снеговете, или се опитвай да не допуснеш любовта в сърцето си, увита в протяжни шалове като пашкул посред Горешниците.

лято любов дневен връзка
Снимка:

И в двата случая контрата е в тебе, ти страдаш, останалите са облечени подходящо за сезона, нали? И този, заради когото развяваш дантелки с нездрав блясък в очите, си е облякъл грейката, нахлупил си е шапката върху ушите и бодро крачи по житейската пъртина. Както и този, дето посяга да свали шаловете и плетените жилетки от раменете ти, е по риза с къс ръкав и летен панталон над мокасините си, а слънцето е полегнало над изсветлялата му коса, можеш със ръка да го докоснеш.

Ако имаш акъл, в първия случай ще се прибереш поне вкъщи и ще топлиш премръзнали пръсти на бумтящата семейна печка, пък ще завъртиш една пилешка супа и ще живнеш, а във втория ще забравиш слънчевите изгаряния от предишни любови, пък ще се гмурнеш в морето на очите, пълни с обещания, които, кой знае, може да не са напразни.

любов лято
Снимка: iStock

С климата и с любовта винаги е така – непредсказуеми са. Дългосрочните прогнози са най-краткотрайното нещо. Ако някой не го е разбрал, си е само за негова сметка, няма ненаучени уроци. От първи, от трети или от стотен път, научаваш ги, няма къде да ходиш. Казах вече – ще умреш или от бяла смърт, или от слънчев удар. Не физическото ти тяло, разбира се, ама раните в душата зарастват много по-трудно, повече болят и до живот коричката им е толкова тънка, че не знаеш кога пак ще закървят.

Та – умната! С климата и с любовта не се спори. Неопровержими са. Юли си прави каквото иска. Винаги. И ние му се водим по акъла. Ако имаме акъл. Е, оплакваме се от огнените му милувки, ама пък колко е хубаво само по една рокличка и едни сандалки на бос крак! Леко и безгрижно, ленно и ласкаво, гальовно и любовно – под чадъра на плажа или на тротоара, с чаша ледена напитка и с вятър в косите. Или в оранжевите залези, или вкъщи под звездите в широко отворения прозорец, когато уличният летен шум вече заглъхва и предстои кратката юлска нощ, в която, докато мигнеш и небето вече се забелва и ветрецът пропълзява с едва загатната хладинка по тялото ти, та посягаш да придърпаш чаршафа… Не ви описвам сладникави идилии, всеки от вас го е преживявал, преживява го и дай боже да го преживее отново и отново.

двойка любов люляк
Снимка: Istock

Юли е блажен месец. Най-летният и най-любовният. Средата на лятото, когато предчувствието за есен още не се е събудило, гроздовете не са се налели с достатъчна сладост, смокините вече лепнат, морето не ври като чай, всичко е такова, каквото трябва да е през юли. Жарко и ярко, слънчево и звънтящо от щурци и звезди, лят-но. И лю-бов-но.

Уж само една рокличка, скъпа, гъделичка ме усмихващият се шепот на Скъпия, а докато разкопчая тези 33 ситни копченца… Ами те са за декорация, да беше дръпнал ципа на гърба… Юли се смее с всичките звезди в прозореца и се готви да се изниже като мънистата от летния ми гердан. То на Скъпия като му кажеш, че нещо става по-лесно с дърпане… В крайна сметка, на юли му е позволено всичко.

двойка любов лято
Снимка: Thinkstock

Прочетете още от Маргарита Петкова:  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти