Истината, която разтърсва живота ни

Дария Симеонова
Снимка: Красена Ангелова

Скъпи читатели, за нас е удоволствие да ви представим нашия гост-автор в рубриката "Колонката на" - актрисата Дария Симеонова, която познаваме в ролята ѝ на ПР Наталия Павлова в сериала "Откраднат живот" по NOVA. Нейната Колонка можете да прочетете в следващите редове:

Красива вечер. Пълнолуние. Море. Приятели. Музика. Усмивки. Млади хора, които летят на крилете на свободата и са щастливи просто от факта, че утрешното сутрин ще е без аларма! 

Красива двойка. Момче и момиче. Залисани е бурни танци, подхвърлящи фини усмивки и погледи пълни с желание. Вятърът спря, за да не роши косата й, луната свети като през пелена, за да не наруши уединението им. Сякаш дори природата се е подчинила на тях! 

Тук някой би казал, че такива неща има само в приказките и романите.

Не, случват се, но те са редки и кратки, защото в следващия миг си се ударил челно в действителността. 

Кратко мигване и се осъзнава в болница. Студено й е, сама е. Музиката се е превърнала в гласовете на рояк медицински сестри, изобщо не се вълнуват от нейните притеснения, болки или емоции... Сякаш на другия бряг чува анестезиолога, моли ги да изчакат 30 секунди, поне да я приспи и след това да се заемат с болезнените си, срамни за пациента задължения - поставяне на абокат, катетър... Не са най-приятните...

Пробуждане. Чува морето... Ха, оказва се капещата банка Рингер. Вижда като през мъгла, както светеше луната, помните ли? Него го няма. Присъствието му е заменено от силна болка в корема и няколко висящи маркучи. До нея лежи слабичка, съсухрена баба, с издадени долни зъби и хриптящ глас. Надава вой до Бога ли, до сестрата ли: "Рускеее! Рускеее!". Чува, сякаш през пелената на вятъра, как от продраното й гърло се откъсва звук: "Коя е Руска". "Аз съм Руска." отговаря бабата, докато сваля сама абоката си и всичко потъва в кръв и в сън...

Сънува истината, която разтърсва живота. Верига, верига от дни. Тази верига постепенно се увива около нея. В началото е забавно, като дете си играе с нея, после веригата се затяга, започват да се появяват синините на юношеството, раните на младостта, болките на зрелостта и накрая, за да оцелее, тя изоставя съзнанието си в някакво далечно чекмедже и се превръща в скимтящата и драпаща се между краката баба в съседното легло. 

Бекет пише: " Майките ни раждат, клекнали над отворения гроб. Само миг и светлината угасва." Но този миг, този миг! 

Събуди се и си обеща ревностно да лови и съхранява миговете си, за да има какво да я усмихва, когато викът "Рускеее!" се превърне в "Умирааам!". Обеща си да е благодарна за всяка чаша вино след изтощителен ден и затопленото от любим човек легло. Да съзнава всеки миг, в който вятърът притихва, за да чуе дишането му. Да казва "Обичам те!" всеки път, когато баба й е направила тиквички с ориз, макар и прегорели. Да поседне, преди да тръгне към забързаното си ежедневие.

Обеща си да не стане безразлична! 

Защото истината е, че от нас самите зависи какво ще разтърси живота ни.

Автор: Дария Симеонова

*Вторият сезон на "Откраднат живот" предстои през септември по NOVA

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти