Истина или лъжа: опровергани твърдения за COVID-19

коронавирус
Снимка: iStock

Думите на Стивън Хокинг „Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание“ са особено актуални днес. Всеки разбира от ковид и на драго сърце ще ви посъветва как да се пазите, лекувате, откъде се е пръкнал вирусът… То не бяха конспирации, витамини, джинджифили, чесън, ракия и куп чудеса. А някои даже и белина пиха.

Затова на сайта на СЗО се публикуват достоверни отговори на най-често задаваните въпроси, за да се избегнат заблудите:

1. При правилно носене медицинските маски няма да ви накарат да вдишвате твърде малко кислород или твърде много въглероден диоксид

Ако се носят дълго време, могат да станат неудобни, но няма да ви навредят (иначе хирурзите масово щяха да измират по време на дългите операции).

жена с маска
Снимка: iStock

2. Консумацията на алкохол не предотвратява и не лекува COVID-19

Консумацията на алкохол няма да ви предпази от COVID-19. Консумацията на твърде много алкохол може да увеличи риска от други здравословни проблеми. Този вид терапия е твърде примамлива, но уви, не върши работа.

3. Задържането на дъха не е тест за COVID-19

Това, че можете да задържите дъха си за 10 секунди или повече, без да се закашляте или да усетите дискомфорт, не означава, че нямате COVID-19 или друго белодробно заболяване. Най-добрият начин да проверите дали имате вируса COVID-19 е чрез лабораторен тест.

4. Яденето не чесън не спира и не лекува COVID-19

Чесънът е здравословна храна, която може да убива някои микроби, но няма доказателства, че предпазва хората от COVID-19. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като поддържате безопасно разстояние от другите хора и миете ръцете си често и старателно.

коронавирус
Снимка: iStock

5. Младите хора могат да се заразят с COVID-19

Хора от всякакви възрасти могат да се заразят с вируса COVID-19. Всички хора, независимо на каква възраст са, трябва да изпълняват мерките за превенция, за да намалят риска от заразяване.

6. Консумацията на люти чушки няма да излекува или да предотврати COVID-19

Лютите чушки може да са вкусни и полезни, но не могат да предотвратят или излекуват COVID-19.

7. Антибиотиците не могат да излекуват или предотвратят COVID-19

Антибиотиците действат само срещу бактерии, но не и срещу вируси. COVID-19 се причинява от вирус. Пациенти с COVID-19 понякога приемат антибиотици за лечение на бактериални инфекции, които се развиват паралелно с вируса.

коронавирус болест вирус лекарства covid 19
Снимка: iStock

8. Добавките с витамини и минерали няма да излекуват COVID-19

Цинкът, витамини D, C и други добавки няма да излекуват COVID-19, въпреки че са важни за добре функциониращата имунна система и цялостното здраве.

9. Горещите вани не предотвратяват COVID-19

Независимо колко е гореща водата от душа или във ваната, нормалната ви телесна температура в общи линии остава същата. Къпането с изключително гореща вода може да доведе до изгаряния.

10. Редовните промивки на носа с физиологичен разтвор не предотвратяват COVID-19

Няма доказателства, че редовните промивки с физиологичен разтвор предпазват хората от COVID-19 или други респираторни инфекции.

11. Повечето хора се възстановят от COVID-19

Повечето хора, които имат COVID-19, имат леки или умерени симптоми и могат да се възстановят с медицинска помощ. Ако имате симптоми като кашлица, висока температура или затруднено дишане, потърсете медицинска помощ. Обадете се на лекар по телефона, преди да отидете в медицински кабинет или болница.

жена с маска срещу коронавирус у дома
Снимка: iStock

12. Много малко вероятно е обувките да разпространяват COVID-19

Вероятността COVID-19 да се разпространи през обувки е много малка. Като допълнителна мярка за сигурност можете да оставяте обувките си пред входната си врата, особено ако бебета или малки деца си играят на пода. Това ще предотврати контакт с мръсотия или отпадъци от подметките на обувките.

13. 5G мобилните мрежи не разпространяват COVID-19

Вирусите, включително този, който причинява COVID-19, не могат да се движат по радио вълни или мобилни мрежи. COVID-19 се разпространява и в много държави, които нямат 5G мобилни мрежи.

14. Ваксините щателно се тестват за безопасност, преди да бъдат одобрени

Ваксините преминават през обширни проучвания, преди да могат да бъдат въведени в дадена държава. Експертните лекари и учени следват строги международни стандарти, докато решават дали да одобрят ваксината. Както всички лекарства, ваксините могат да причинят странични ефекти, които обикновено са незначителни и временни. По-сериозните нежелани реакции са изключително редки. Много по-вероятно е човек да бъде сериозно наранен от болест, отколкото от ваксината за нея.

ваксина коронавирус
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол