Искрено за една кауза

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Баща ми почина от рак. За съжаление не мога да ви разкажа за периода на адаптирането му, защото нямаше такъв. Заради късната диагноза. Загубих го преди повече от 10 години. Едва беше навършил 60. После и майка ми. Те не обичаха да ходят на прегледи и трябваше да ги карам едва ли не на сила. Когато са се опасявали за рак при баща ми, решили да ми го спестят, защото съм била бременна за първи път. Щом родих, ми казаха. Преместих го в болница в София. Успя да види само първия си внук на около месец след  раждането му. В болницата му направиха нужните изследвания и казаха, че е прекалено късно за операция. Все пак я насрочиха след няколко дни, но не издържа до нея…

Това е една от причините да спра да се занимавам с музика за определен период от време, въпреки че в нея и писането намирах израз на емоциите ми и частично утеха.

Това ме и мотивира да се включа в Race for the Cure - най-голямото благотворително спортно събитие за жени с рак на гърдата. На  29-ти септември в Южния парк София ще бяга заедно с представители  на над 10 европейски столици. И аз ще съм там.  Елате, за да си поговрим за тази битка и за прегледа като начин да не я започваме въобще. Елате, за да се забавляваме, но преди всичко за да покажем, че ни е грижа. Над 4000 българки годишно  са диагностицирани с рак на гърдата. Нека им покажем, че не са сами!

рак на гърдата
Снимка: iStock

Животът е най-ценното ни притежание, но понякога го забравяме. Да го празнуваме всеки ден е чудесно, но и да знаем, че можем да го изгубим заради немарливост. А това случи ли се, не се ли погрижим навреме за себе си, всички останали притежания и таланти са без стойност за нас. Нашето оцеляване и дълголетие, и то в добро здраве е само по себе си голям успех. Както и качественият живот във всяко отношение.

Ще се включа и преди самия маратон като йога-инструктор, за да демонстрирам на всички желаещи по какъв начин могат да подготвят тялото си за маратона с подходящи упражнения за дишане и за загряване взаимствани от системата йога – още един начин да се грижим за здравето си. С ежедневните ми практики по йога се надявам, че също допринасям за доброто здраве на хората около мен. Вярвам, че чрез какъвто и да е спорт освобождаваме негативните си емоции, които също могат да разболяват. Когато съпротивителните ни сили намалеят и се предадат на стреса сме в опасност. Има изследвания, които показват , че много жени развиват рак на гърдата след тежък развод или друга загуба. Затова е важно да се научим да владеем емоциите си, да пускаме да си отиде всичко което вече не ни служи, да релаксираме по-често и отделяме време за себе си, за да сме по-спокойни и озънати.

рак на гърдата
Снимка: iStock

Моят начин е медитацията и релаксацията, който става начин за справяне със стреса и на милиони хора по света.

Споделете за събитието и вие във вашите социални мрежи и контакти, но не забравяйте, че да присъствате физически е по-важно. Така, както е по-важно да се видите с приятел очи в очи, да го прегърнете наживо, отколкото във фейсбук.

Елате на 29-ти септември в Южен парк, за да покажем, че сме заедно, че сме съпричастни, състрадателни и съзнателни не само на думи.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти