Искам да се грижа за себе си, но забравям…

жена грижа за себе си
Снимка: iStock

Прекрасно знам, че е важно да се грижа за себе си, да намирам време за маникюр, педикюр, маска и т.н., но това не ми пречи да отлагам постоянно домашните ритуали за красота, докато на продуктите не им изтече срокът на годност.

Уж само 20 минути се стои с подхранващата маска за коса, но все не успявам да ги намеря или се сещам чак когато вече съм под душа. За щастие, се навъдиха бързи маски за лице, които отнемат от 3 до 5 минути, а наскоро попаднах и на озадачаващата „пролетна маска без отмиване“, което за мен не e нищо друго, освен обикновен крем за лице. Но пък определено са сложили грабващо наименование на продукта.

жена маска за лице
Снимка: iStock

В Дания, където живея, едва преди няколко дни вдигнаха локдауна от всички фризьорски и козметични салони, което доведе до месец и кусур чакане за подстрижка, като задължително трябва да представиш негативен корона тест от последните 72 часа, доказателство за ваксина или вече прекаран ковид. Та, имам час за фризьор за 6 май, като за същия ден успях да си запиша и педикюр, и, честно казано, очаквам с трепет.

За изминалата година установих, че както обичам да полагам грижи за външния си вид, така и абсолютно забравям или съзнателно отлагам поради мързел правенето на различни домашни процедури. Преди 7 години ходех всеки месец на маникюр, редовно на подстрижка/сешоар и периодично на педикюр, а сега - една сватба и едно дете по-късно, установявам, че ми е доста по-лесно просто да си оформя сама ноктите в порядъчно къс маникюр и да не се занимавам повече.

Да, обаче малката ми дъщеря започна да придобива афинитет към разкрасителните процедури и в захлас гледа ноктите ми, когато веднъж на полугодие не ме е мързяло да се лакирам. Започна сама да си оцветява ноктите с флумастери и тогава реших, че по-добре да взема нещата в свои ръце.

Истината е, че ми носи приятно задоволство, като мерна случайно красиво лакираните ми нокти или когато съм отделила половин час за някоя маска за лице, оформяне на вежди и т.н. Затова си наложих известна рутина и така определих петък за ден на лакиране, събота и неделя - маски за коса и лице, понеделник peel-off маска за крака, сряда - оформяне на косата с преса и прочее. Дори да не успявам на 100% да спазвам графика, имам напредък в порядъчната грижа за себе си.

жена грижа за себе си
Снимка: iStock

А на дъщеря ми купих детски лак за нокти и започнах да я лакирам, когато каже, че иска. И чудесно се забавляваме в целия процес, пък и използвам момента да ѝ среша и вържа косата (нещо, което тя мрази, и резултатът са заплетени и стърчащи на всички посоки кичури), като ѝ обяснявам, че щом има такива хубави нокти, ще трябва и за прическата да се погрижим.

Все си говорим с приятелките ми колко е важно и хубаво да обръщаш внимание на себе си, да си купиш качествена козметика, да отидеш на масаж или козметик, но и често споделяме как в последно време се чувстваме прекалено изморени и не ни се занимава със суетни неща, а просто искаме да си починем.

Но в живота е нужен баланс - както за всичко друго, така и по отношение на фокусирането върху себе си и красотата. Когато се постараеш да откриеш баланса, веднага усещаш как се чувстваш по-уверен и доволен от себе си и живота.

Пожелавам го на всички :)

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти