Иска ми се!

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Иска ми се… за няколко дни поне този живот да не е виртуално зависим…

Да не трябва да спираме звука на телефоните си, преди да влезем в салона на театъра или кино залата. Да не поглеждаме спонтанно дали случайно не ни е търси никой по време на представлението или прожекцията.

Да не забравяме мислите си, изчаквайки човека отсреща да отговори на позвъняването.

Да не се спъваме по тротоарите, забили мътен поглед в екрана на телефона, а да погледнем лицата на хората, с които се разминаваме.

Иска ми се… за няколко дни поне в този живот да не сме виртуално зависими...

Книгата, която си купувам или отгръщам, да не е препоръчана във Фейсбук, някой сайт или в „какво четеш“, а приятел да ми е разказал за нея. Да е имал време да ми я преразкаже цялата, а аз, слушайки в захлас, да не смея да го прекъсна, нищо, че ще разбера края. После, от своя страна, да имам време да изследвам, прочитайки я дали и на мен ще ми въздейства по този начин.

Иска ми се да имам време да пиша редовно в дневника си. С молив. Толкова харесвам да пиша с молив. Дори и без гумичка.

В стария шкаф да намирам не развалени флашки и незаредени mp3 плеъри, а надраскани и поизтрити със стихове салфетки, които не искам да изхвърля.

Иска ми се… за няколко дни поне светът да не е виртуален.

Да чуя песен, без да погледна по навик колко пъти е слушана. Без да се повлияя дали за други хора е добра, а да я открия за мен. Случайно. Да се опитам да я запомня без Shazam, а само по някоя фраза или мелодия, която после да си тананикам цял ден и да не излиза от ума ми.

На пейката в парка да си уговоря среща с приятел и да нахраним гълъбите, а после да се преместим на сянка, не защото дисплеите на телефоните ни не се виждат от слънцето, а защото искаме по-добре да виждаме лицата си.

Иска ми се… и ще го направя, изключвайки не само звука, а целия ми телефон, компютър, реклами, слушалки, дисплеи, касови и фотоапарати и апаратчета.

И в тази тишина ще наблюдавам себе си, за да открия какво ми липсва… И да си го подаря. 

Дано да не е wi-fi.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти