Интериор на детска стая – предизвикателство или приключение?

ATG Design
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Вярваме, че на много от вас не им е влизало в плановете да мислят за интериор на детска стая. На други - напротив, вече е на дневен ред създаването на пространство, което да бъде първата лична бърлога на бързо порастващия разбойник.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Да имат своя стая за децата е крачка към отделяне и самостоятелност, която невинаги се приема присърце, освен ако не я превърнете в ново и трепетно приключение за тях. За целта е важно те да се чувстват ангажирани в процеса и стаята да е отражение на техните желания и вкусове. Разбира се, това е приключение и за вас да направите спалнята на мечтите им, която да бъде едновременно естетически издържана и правилно обособена според нуждите им. Начинанието не бива да се пренебрегва и като предизвикателство, което трябва да следите отблизо, защото може да надхвърли предварителния бюджет.

Затова ще набележим няколко елемента от интериора на детската стая, към които да насочите вниманието си при планиране - както на бюджет, така и на разпределението на зоните в самата спалня.

1. ЦВЕТОВЕ И МАТЕРИИ

Неведнъж сме подчертавали важността на хомогенния подбор на цветовата гама, затова и няма да се спираме върху този фактор. Бихме искали да посочим и добрият вариант за съчетаване на материите и текстурите, използвани в стаята - това е допълнителен трик за визуално комбиниране на елементи от цялото. Хубав пример е облицовката на челната дъска да бъде в същия текстил като част от декоративните възглавници или покривалото за легло. Може да се направи връзка между два или повече акценти - завесите и шкафчетата да са в един цвят или шарка.

ATG Design
Снимка: ATG Design

2. КИЛИМ С АРТ И ЗАКАЧЛИВ ДИЗАЙН

Обмисляйки всички задължителни елементи, със сигурност не бихте искали да пропуснете килима. Той внася изключителен уют и топлина, а още повече позволява игра на земята върху мека „постелка“.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Килимът често се подценява като избор, но той може коренно да промени усещането в помещението. Наличието на арт и закачливи дизайни позволява да се подходи с въображение. Отново ще ви посъветваме да селектирате цветовете на килима на база вече присъстващите в стаята – така той ще се превърне в събирателна точка на различните гами.

3. МЯСТО ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ВЕЩИТЕ

Независимо от възрастта, винаги е налице безпорядък в детската стая. Именно затова е добре да се помисли за повече пространство за съхранение на вещите – било то дрехи, играчки или друго. Така ще може в първите години да положите усилия в посока на организиране и подреждане и да го преврънете по-лесно в навик. Разбира се, детайлът също е много важен - наличието на красиви дизайн елементи едновременно ще са фин завършек на интериора и ще са повод за разтребване и подреждане на дреболиите.

ATG Design
Снимка: ATG Design

4. КЪТ ЗА ИГРА

Когато говорим за обособяване на пространства – неизменно се мисли и за достатъчно шир за игра. Разбира се в този случай не може да разчитате само на дизайна и е хубаво да има елементи, които да носят обучителна стойност.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Тук например освен че сме заложили на игровия елемент с място за катерене у дома, има и къчет за четене – удобно кресло и рафтчета за книги.

5. БЮРОТО

Не на последно място е и бюрото – задължително с влизането в първи клас. Може заедно с вашия близък съветник – детето, да обмислите интересен начин за неговото оформяне, така че да бъде едновременно фунцкионално и приятно за него да прекарва времето си на него.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Дизайнът на закачлива детска стая за много родители е предизвикателство. Една от причините е трудното идентифициране на детския характер, който е в процес на формиране. Той е абсолютно ключов за изграждането на перфектната стая за тях.

Освен това за родителите остава голямото домашно да съчетаят стила на новата стая с цялостния стил на дома и същевременно да спазят желанията и търсенията на детето. Тук идва и ролята на интериорния дизайнер, който може да подходи с нужния опит и внимание, предлагайки най-подходящо цялостно решение за вашата къща или апартамент. С леко намигване към вас оставяме да решите как ще „борите“ тази задача – като предизвикателство или като приключение.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти